
Овошјето како кајсија, праска, круша, јаболка, цреши и вишни содржи голем број супстанции што помагаат во заштитата на клетките и ја поттикнуваат активацијата на антиоксидативната заштита во организмот. Ова овошје е богато со каротеноиди, хлорогенска киселина, кемпферол и антоцијанини. Ниската количина на масти и животински протеини, во комбинација со природните шеќери што се присутни во ова овошје не само што нема да му наштети на вашето здравје, туку и ќе има неверојатно благотворно дејство на функцијата на црниот дроб.
Многу луѓе не сфаќаат дека консумирањето зеленчук и овошје може да го подмлади нашето тело на клеточно ниво и да спречи многу болести. Летото е совршеното време за да почнете да ги вклучувате овие производи во вашата исхрана.
За слаб и преоптоварен црн дроб, месото и животинските масти не се најдобриот избор. Напротив, препорачливо е да се ограничи или минимизира нивната количина кога времето е топло. Антиоксидансите, минералите и природните шеќери што се содржат во зеленчукот и овошјето можат да направат чуда за вашето тело и да ја покренат регенерацијата на хепатоцитот на црниот дроб и истовремено да ја намалат количината на масти во него.
Овошјето како сливи, праски и кајсии се добар извор на полифеноли и супстанции што се борат против многу заболувања. Сливите особено содржат околу 3 пати повеќе полифеноли и супстанции што го зајакнуваат организмот. Овие хранливи состојки имаат антиоксидативни својства и можат да помогнат за заштита на клетките од оштетувања.
Кога станува збор за јаболката, одредени сорти, како грени смит и црвен делишес, содржат околу 5 пати повеќе антиоксиданси од другите сорти јаболка. Антиоксидансите помагаат во борбата против оксидативниот стрес и го штитат телото од штетните слободни радикали.
Дудинката заслужува посебно спомнување. Ова зрнесто овошје е складиште на најмоќните супстанции за регенерација на црниот дроб и има изразени хепатопротективни својства. Црната дудинка ги надминува дури и боровинките во однос на антиоксидативното дејство.