Skip to main content

Торта Туфахија

Подготовката на туфахи, овој пат во форма на торта, е придружена со дарежлива порција шлаг, која ја комплетира пријатната комбинација.

Овој рецепт е придружен со корисно видео кое го прикажува процесот на подготовка.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За филот за 6 лица потребни се 6 јаболка со средна големина, 100 гр мелени ореви, 1 лажица шеќер и 2 лажици топло млеко. За тестото ќе ви требаат 5 јајца, 5 лажици шеќер, 2 ванилин шеќер, 7 лажици брашно, 1 прашок за пециво и 4 лажици топла вода. Што се однесува до шлагот, измешајте 200 мл млеко со 50 гр шеќер и 2 шлаг.
КАКО СЕ ПОДГОТВУВА ТОРТАТА ТУФАХИЈА?

– Започнете со лупење 6 јаболка со средна големина.
- Продолжете со издлабување на центарот на секое јаболко.
– Во сад за матење измешајте 100 гр мелени ореви и 1 лажица шеќер.
- Во смесата со ореви додадете 2 лажици топло млеко.

- Калапот намачкајте го со путер и лесно набрашнете го.
- Секое јаболко наполнете го со смесата од ореви.

- Јаболката ставете ги во загреана рерна на 180°C и печете ги околу 20 минути.
- Додека се печат јаболката подгответе го тестото.

За да го направите тестото, измешајте 5 јајца, 5 лажици шеќер и 2 ванилин шеќер. Измешајте 7 лажици брашно со 1 прашок за пециво. Измешајте 4 лажици топла вода. Измешајте ја смесата од брашно и прашок за пециво. Распоредете го тестото рамномерно врз јаболката. Ставете ја во рерна и печете 20 минути на 180°C.

За шлагот направете 200 мл млеко, 50 гр шеќер и 2 павлака за шлагот, па рамномерно нанесете го кремот врз изладениот колач вклучувајќи ги и страните.

Поврзани вести