Skip to main content
TJwpSfVXpUg

Рецепт за плескавици од тиквици – повкусно од месо

Ако барате лесно, здраво и неверојатно вкусно јадење – плескавиците од тиквици се вистинскиот избор!

Овој едноставен рецепт ќе ве воодушеви со својата брза подготовка и богатство од вкусови. Може да послужи како главно јадење или како совршен прилог со пире од компир, свежа салата или сос по ваш вкус.

Состојки:

2 јајца

2 лажици лебни ронки

4 лажици гриз

1/2 прашок за печиво

малку масло

сол и мелен бибер по вкус

1 лажица лук во гранули

малку слатка пиперка

Приготвување:

Изрендајте ги тиквиците, посолете ги и оставете ги да пуштат вода околу 10 минути. Потоа добро исцедете ги.

Во исцедените тиквици додајте лебни ронки, гриз, лук во гранули, прашок за печиво, слатка пиперка и мелен бибер.

На крај додајте ги јајцата и соединете сè во компактна смеса.

Со лажица земајте од смесата, обликувајте плескавици и пржете ги во масло додека добијат златна боја.

Извадете ги со решеткаста лажица и ставете ги на хартија за да се впие вишокот мрснотија.

Хрскави однадвор, меки и сочни однатре – овие плескавици од тиквици ќе ги освојат и најголемите љубители на месо. Нема да поверувате колку се вкусни сè додека не ги пробате!

Поврзани вести