Лава колачот е толку совршен што ретко кој може да му одолее. Кремаст и богат со вкусови, а сепак толку едноставен.
Колачот кој настаналво 1980-тите, бил предмет на дебата меѓу готвачите, бидејќи неколку од нив тврделе дека го измислиле.
Францускиот готвач Мишел Брас изјавил дека го измислил овој колач во 1981 година, по две години експериментирање. Францускиот готвач и чоколадар Жак Тор потврдува дека таков десерт постоел во Франција во текот на 1980-тите.
Од друга страна, францускиот готвач Жан-Жорж Вонгеритен тврди дека колачот го измислил во Њујорк во 1987 година. Едноставно, порано го извадил чоколадниот пандишпан од рерна и пред него бил колачот од лава. Тој добил отказ, а светот го добил совршениот десерт. Тој е заслужен за популаризацијата на колачот во Америка, каде што таа била задолжителна ставка во менијата на рестораните во текот на 1990-тите.
Двата рецепти не се слични, иако резултатот е сличен. Рецептот на Брас се прави од два дела: замрзнато јадро, покриено со тесто од ориз и печено во калап.
Рецептот на Вонзеритен е поедноставен и денес почесто се прави кај нас: смеса за чоколадниот колач се прави од обично брашно, накратко печен во многу топла рерна, а тоа е рецептот што ви го пренесуваме.
Состојки:
100 гр путер, плус дополнително за подмачкување
100 гр темно чоколадо, исечкано
150 гр светло-кафеав шеќер
3 големи јајца
½ лажичка екстракт од ванила
50 гр обично брашно
павлака, за сервирање
Постапка:
Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови (180 степени вентилатор/гас 6).
Добро подмачкајте 6 калапи за суфле. Во сад отпорен на топлина ставете 100 гр путер и 100 гр исечкано темно чоколадо. Ставете го над тенџере со врела вода или ставете го во микробранова печка и стопете го во интервали од 30 секунди на тивко. Мешајте додека смесата не се изедначи.
Оставете да се излади малку, околу 15 минути. Со електричен миксер изматете 150 гр светлокафев шеќер со 3 големи јајца едно по едно, потоа ½ лажичка екстракт од ванила и на крајот 50 грама обично брашно. Поделете ја смесата помеѓу калапи за суфле или мафини. Сега можете да ја ставите смесата во фрижидер или замрзнувач додека не сте подготвени да ги печете.
Може да се печат директно од замрзнувачот 16 минути или веднаш да печете 10-12 минути додека врвовите не се зацврстат на допир, но средината сепак треба да биде мека.