
Овој рецепт од Family Food on the Table е вистински хит – само 5 состојки и 15 минути се доволни за да добиете фантастичен, вкусен оброк со леплив, сладок и пикантен сос.
Доволно е само малку за да се запржи пилешкото мевце, бидејќи остатокот од вкусот доаѓа од сосот со мед, соја и лук.
Состојки (за 4 порции):
2 лажици масло (маслиново или канола)
680 г бело пилешко месо (исечено на коцки)
Сол и црн пипер
3 лажици мед
3 лажици соја сос (со малку натриум)
3 чешниња лук, ситно сечкани
¼ лажичка лути пиперки (по желба)
Упатство за приготвување:
Загрејте го маслото на средно-висока температура во голема тава.
Посолете и зачинете ги коцките пилешко месо (внимавајте со солта – соја сосот е солен).
Ставете го пилешкото и пропржете го околу 3–4 минути од двете страни.
Во помала чинија, измешајте мед, соја сос, лук и (ако сакате) лути пиперки.
Истурете го сосот врз пилењето и оставете сосот да се згусне додека пилешкото се готви уште неколку минути.
Ако сакате, може да направите малку погуст сос со додавање густин и малку вода.
Сервирање:
Сервирајте со варен ориз и омилениот зеленчук (сварен на пареа, пржен или свеж). По желба додајте морковче, соја, сусам или лук.
Текст: Убавина и здравје