Skip to main content

Брз и сочен рецепт: 15-минутно пилешко месо во сос од мед и лук

Tommao Wang/Unsplash

Овој рецепт од Family Food on the Table е вистински хит – само 5 состојки и 15 минути се доволни за да добиете фантастичен, вкусен оброк со леплив, сладок и пикантен сос.

Доволно е само малку за да се запржи пилешкото мевце, бидејќи остатокот од вкусот доаѓа од сосот со мед, соја и лук.

Состојки (за 4 порции):

2 лажици масло (маслиново или канола)

680 г бело пилешко месо (исечено на коцки)

Сол и црн пипер

3 лажици мед

3 лажици соја сос (со малку натриум)

3 чешниња лук, ситно сечкани

¼ лажичка лути пиперки (по желба)

Упатство за приготвување:

Загрејте го маслото на средно-висока температура во голема тава.

Посолете и зачинете ги коцките пилешко месо (внимавајте со солта – соја сосот е солен).

Ставете го пилешкото и пропржете го околу 3–4 минути од двете страни.

Во помала чинија, измешајте мед, соја сос, лук и (ако сакате) лути пиперки.

Истурете го сосот врз пилењето и оставете сосот да се згусне додека пилешкото се готви уште неколку минути.

Ако сакате, може да направите малку погуст сос со додавање густин и малку вода.

Сервирање:
Сервирајте со варен ориз и омилениот зеленчук (сварен на пареа, пржен или свеж). По желба додајте морковче, соја, сусам или лук.

Поврзани вести