Skip to main content

Храна што треба секој да ја конзумира: Го намалува шеќерот, ги чисти цревата и го смирува желудникот

Freepik

Диететските влакна играат важна улога во одржувањето на здравјето. Тие помагаат во варењето, го стабилизираат нивото на шеќер во крвта, го намалуваат холестеролот и придонесуваат за контрола на телесната тежина.

Д-р Саураб Сети, гастроентеролог со дипломи од Харвард и Стенфорд, истакнува дека редовната консумација на влакна од различни извори е еден од најлесните начини за подобрување на долгорочното здравје. На својот Instagram профил, тој сподели листа од осум намирници што ги препорачува.

Семе од чиа
Семето од чиа содржи околу 5 грама влакна во само една лажица. Кога е во контакт со вода, создава текстура слична на желатин што го забавува варењето и го продолжува чувството на ситост. Покрај влакната, богато е со омега-3 масни киселини, антиоксиданси и растителни протеини. Лесно се додава во јогурт, смути или овесна каша.

Леќа
Леќата е одличен извор на влакна и растителни протеини. Една чаша варена леќа содржи дури 15 грама влакна. Исто така е богато со железо, фолна киселина и други важни хранливи материи. Помага во забавување на варењето, стабилизирање на шеќерот во крвта и ја поддржува здравата цревна флора. Може да се подготви во супи, чорби, салати или како дел од индиски јадења.

Малини
Една чаша малини содржи околу 8 грама влакна. Освен што се вкусни и богати со антиоксиданси, тие се одличен извор на витамини Ц и К и се многу ниски во калории. Нивните влакна го поттикнуваат варењето и можат да помогнат во спречувањето на срцеви заболувања. Може да се јадат свежи, замрзнати или додадени во смутија и десерти.

Авокадо
Авокадото е едно од ретките овошја што е богато со здрави масти и влакна. Едно овошје со средна големина содржи околу 10 грама влакна. Покрај тоа, е богато со калиум, фолна киселина и витамин Е. Неговата кремаста текстура е идеална за мачкање, додавање во салати или консумирање со малку сол и лимон.

Брокула
Шолја варена брокула обезбедува околу 5 грама влакна. Овој зелен зеленчук е богат со витамини Ц и К и антиоксиданси кои го зајакнуваат имунитетот и го намалуваат воспалението. Влакната во брокулата го поддржуваат здравото варење и можат да го намалат ризикот од одредени видови рак. Може да се вари на пареа, да се пече или да се додава во салати.

Овес
Овесот е познат по своите бета-глукански влакна, кои помагаат во поддршката на здравјето на срцето и го намалуваат холестеролот. Една чаша варен овес содржи околу 4 грама влакна. Исто така, го забавува варењето и помага во контролата на шеќерот во крвта. Најчесто се консумира како овесна каша, но може да се додаде и во смути, печива или гранола.

Ленено семе
Една лажица ленено семе содржи околу 3 грама влакна. Кога се меша со течност, тие формираат гел кој помага во варењето и ве одржува сити подолго време. Тие се богати со омега-3 масни киселини кои го поддржуваат здравјето на срцето. Меленото ленено семе има благ вкус и лесно се додава во различни јадења, од појадок до печива.

Грав и наут
Гравот, наутот и другите мешунки се меѓу најбогатите извори на диететски влакна. Една чаша варен грав или наут содржи помеѓу 12 и 16 грама влакна. Тие исто така содржат протеини, што ги прави одличен избор за вегетаријанци и вегани. Тие помагаат во варењето, го намалуваат холестеролот и ве прават сити. Може да се подготват во чорби, салати, супи и намази како хумус.

Поврзани вести