Skip to main content

Зебра палачинки се совршена комбинација на забавен изглед, сочен вкус и здрави состојки

Комбинацијата на темно и светло тесто не само што создава прекрасни риги, туку и дава богат вкус благодарение на какаото во прав.

Зебра палачинки се совршена комбинација на забавен изглед, сочен вкус и здрави состојки.

Овој рецепт користи природни адитиви наместо вообичаените за да уживате во слаткото задоволство без грижа на совест.

Во продолжение дознајте како брзо и лесно да ги направите овие здрави и вкусни палачинки од зебра .

Состојки:

4 јајца
Нотка сол
50 гр шеќер
1 лажичка ванилин
600 мл млеко
50 гр пченкарен скроб
250 гр брашно
25 гр путер
15 гр какао
мед

Подготовка:

Во сад истурете 4 јајца, сол, обичен и ванилин шеќер, па сè измешајте со миксер. Потоа додадете го пченкарниот скроб и повторно изматете . Додадете брашно и добро измешајте, потоа додадете млеко, па стопен путер .

Истурете 1/4 од смесата во друг сад и додадете какао, па добро измешајте за да добиете мазна смеса. Покријте ги двата контејнери со крпа и оставете да отстои една минута .

Смесата со какао сипете ја во кесичка за замрзнување на која на крајот ќе пробиете дупка за сипување , како кога украсувате торта со шлаг .

Загрејте ја тавата и прелијте со малку масло , па како и секогаш кога правите палачинки, истурете една лажичка од обичната смеса за да го покрие дното на тавата . Кога долната страна од палачинката е полупечена, одозгора во концентрични кругови, почнувајќи од средината, украсете со смесата од какао, па превртете ја палачинката да порумени и таа страна .

Подготвените палачинки премачкајте ги со мед , па извртувајте ги по желба.