Skip to main content

Дали е дозволено мед во топол чај и дали загреаниот ориз е опасен?!

Freepik

Додека некои тврдења за храната се навистина вистинити и поткрепени од науката, други се чист мит што може да ве заведе (и на крајот да нè спречи целосно да уживаме во нашата храна). И додека постојат многу митови и можеме да кажеме суеверија кога станува збор за подготовка и складирање храна, за среќа за нас, постои само една вистина. Подолу, ги разложуваме најчестите заблуди за исхраната и се обидуваме да дојдеме до вистинaта.

Најчестите заблуди за исхраната

Светот на храната и готвењето е комплициран и полн со митови и полувистини, но клучот е да се проверат информациите и умереноста. Правилната подготовка на храната, балансираниот внес на сите хранливи материи и внимателното складирање на храната ја прават вашата исхрана здрава и безбедна. И кога ќе ја одвоиме вистината од заблудата, донесуваме подобри одлуки, уживаме во храната и градиме долгорочни здрави навики, без стрес и непотребни ограничувања.

Мед во топол чај – да или не?

Еден од најпознатите митови е дека медот ги губи своите својства кога се додава во топол чај. Точно е дека на температури над 40 °C некои ензими во медот можат да се разградат, но тоа не значи дека медот станува штетен. Неговата хранлива вредност сепак останува, а антиоксидансите и микронутриентите задржуваат значаен дел од нивниот ефект. Значи, слободно можете да уживате во топол пијалок со мед, но ако сакате да ги зачувате хранливите материи што е можно повеќе, додадете го кога чајот малку ќе се олади.

Овошје по оброк

Друга заблуда е дека овошјето веднаш по оброкот ве дебелее. Овошјето е богато со растителни влакна, витамини и антиоксиданси, а времето на консумирање не влијае значително на телесната тежина. Вкупниот дневен внес на калории и балансот на оброците се важни.

Дали јајцата се здрави?

Порано се сметаше дека јајцата го зголемуваат нивото на холестерол и треба да се избегнуваат. Истражувањата покажаа дека умерениот внес на јајца, до едно дневно, нема негативен ефект врз здравјето на срцето кај здравите луѓе, а јајцата се богат извор на протеини, витамини и минерали. Значи, јајцата се корисни и хранливо богати, но како и сè, најдобро е да се консумираат умерено.

Дали подгревањето на оризот е опасно?

Друга честа заблуда е дека подгреаниот ориз може да биде опасен. Ова делумно се базира на фактот дека оризот може да се контаминира со бактерии Bacillus cereus ако се остави на собна температура предолго. Ако оризот се олади брзо и се чува во фрижидер, подгревањето не е опасно. Клучот е во правилното складирање и темелното загревање пред консумирање.

Дали месото може да се подгрее?

Месото е исто така храна што предизвикува сомнежи кога станува збор за подгревање. Важно е брзо да се излади по готвењето и да се чува во фрижидер до следната употреба. Подгревањето на месото е безбедно ако е правилно загреано, т.е. ако достигне внатрешна температура од најмалку 75°C. Опасноста постои само ако месото се остави предолго на собна температура, што може да доведе до развој на бактерии.

Поврзани вести