Skip to main content

Подгответе посни колачи од урми и кокос

Подгответе мешавина од урми, моркови, ореви, мусли и зачини. Формираните топчиња извалкајте ги во кокос и изладете ги. Може да се чуваат во фрижидер до две недели.

Состојки:

  • 1 чаша урми без семки (240 мл)
  • 1/3 чаша рендан морков (80 мл)
  • 1 чаша ореви (240 мл)
  • 150 грама мусли од чиа и спелта
  • ½ лажичка мелен цимет
  • ¼ лажичка мелено морско оревче и прстофат сол
  • 1 ванилин шеќер
  • ½ чаша  кокос (125 мл)

Подготовка:

Ставете ги сите состојки во садот на електричен процесор за храна: урми (потопени доколку е потребно), моркови, ореви, мусли, цимет, морско оревче, сол и ванилин шеќер. Добро измешајте за да се распрснат состојките и да се соединат во смеса. Користејќи лажица, формирајте топчиња од смесата. Секое извалкајте го во кокос. 

Ставете ги топчињата во фрижидер да се стегнат најмалку еден час.

Совет:
Користете чаша од 240 мл за мерење.

Поврзани вести