
Грчката торта е раскошен и кремлив десерт кој спојува крцкави кори со богат чоколаден фил. Нејзиниот совршено балансиран вкус, во кој се преплетуваат млечното и белото чоколадо, ѝ дава препознатлива елеганција. Оваа торта е идеална за празници, родендени или кога сте расположени за десерт кој воодушевува со изгледот и со вкусот.
Состојки:
За корите (вкупно 3)
9 белки
9 лажици шеќер
9 лажици мелени бисквити
9 лажици мелени ореви
За филот:
500 мл млеко
6 лажици брашно
3 лажици шеќер
9 жолчки
250 г маргарин
120 г шеќер во прав
120 г здробени бисквити
100 г бело чоколадо (ситно сечкано)
100 г млечно чоколадо (ситно сечкано)
Приготвување:
Вклучете ја рерната на 180 степени Целзиусови. Изматете ги белките во цврст снег, па постепено додавајте шеќер и матете додека смесата стане густа и мазна. Внимателно додајте ги мелените ореви и мелените бисквити. Поделете ја смесата на три еднакви дела.
Секоја кора печете ја посебно 12-15 минути, во калап обложен со хартија за печење. Печените кори внимателно извадете ги и оставете ги потполно да се оладат.
За филот, во помал сад изматете жолчки, брашно и шеќер, па постепено додавајте малку ладно млеко за да добиете мазна смеса.
Преостанатото млеко ставете го да проврие, па додајте ја приготвената смеса и загревајте на средна температура со непрекинато мешање додека се згусне.
Тргнете го од шпорет и оставете го да се олади.
Изматете маргарин со шеќер во прав и соединете го со оладениот фил. Додајте здробени бисквити, сечкано бело и млечно чоколадо. Добро промешајте за сето тоа да се поврзе во богат, кремлив фил.
На чинија ставете ја првата кора и премачкајте ја со третина од филот. Преку неа ставете втора кора и повторно премачкајте со фил. Завршете со третата кора и нанесете го преостанатиот фил одозгора и на страните од тортата. Израмнете ја површината и украсете по желба – со рендано чоколадо, мелени ореви или шлаг.
Ставете ја тортата во фрижидер за да се стегне добро, најдобро прекуноќ. Лесно се сече и го задржува обликот, а вкусовите совршено се соединуваат.
Совети за совршен резултат
Ако сакате побогат вкус, дел од маргаринот можете да го замените со путер.
Корите ќе бидат помеки ако пред филувањето ги попрскате малку со млеко.
Наместо мелени бисквити, може да користите мелена плазма за поинтензивен мирис.
По желба, додајте малку рум или ванила во филот за дополнителна арома.
Добар апетит!
Извор: Убавина и здравје

Македонски








