
Ако сакате да додадете повеќе протеини или разновидност во вашата исхрана, можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постојат намирници што содржат уште повеќе протеини.
Протеините се клучен макронутриент, потребен во големи количини за правилно функционирање на телото. Регистрираната диететичарка Меди Паскариело објаснува дека аминокиселините, градежните блокови на протеините, се вклучени во скоро секоја телесна функција.
Протеините помагаат во регулирањето на органите, ги поддржуваат имунитетот и метаболизмот и ги регулираат хормоните и невротрансмитерите“, вели Паскариело.
Таа додава дека се „важни за одржување на здрава тежина, градење мускули и поддршка на здравјето на коските“.
Просечниот возрасен, според упатствата за исхрана, треба да консумира околу 0,8 грама протеини на килограм телесна тежина. Потребите се зголемуваат кај физички активните луѓе, за време на бременост и доење, за време на закрепнување од болест и за секој што сака да остане сит подолго во текот на денот.
Експертите истакнуваат пет намирници кои содржат повеќе протеини по порција од пилешки гради и нудат важни дополнителни нутритивни придобивки.
Текстуриран растителен протеин (TVP)
Со дури 44 грама протеини во порција од 3 унци, „TVP“ е неоспорен рекордер. Тоа е соин производ, богат со влакна, железо и калиум.
Тоа е одлична замена за мелено говедско или мисиркино месо, па можете да го користите во бургери, ќофтиња, чили или чорби“, вели Паскариело.
Тофу
Тофуто е исклучително разноврсно и ги апсорбира вкусовите на јадењата во кои се подготвува. Росалес додава дека тофуто е „често занемарен извор на калциум“, кој е важен за мускулите и коските. Можете да го користите во супи, салати, пржени јадења или како замена за месо.
Сеитан
Познат и како „пченично месо“, сеитан содржи околу 27 грама протеини по порција од 3 унци. Сеитанот е направен од пченичен глутен и е популарен меѓу вегетаријанците и веганите. Некои верзии се исто така богати со железо.
Бидејќи има благ вкус, маринирајте го или гответе го во вкусен сос“, советува Паскариело.
Урда
Порција од 3 унци обезбедува околу 10 грама протеини, заедно со многу калциум и пробиотици за вашата цревна микробиота.
Спојте го со бобинки и гранола, додадете го во смути или комбинирајте го со тост, пиперки и домати“, препорачува Росалес.
Едамаме
Порција од 1,5 шолји варен зелен грав обезбедува околу 27 грама протеини, со двојно повеќе железо од пилешки гради.
Железото е од суштинско значење за транспорт на кислород и производство на хормони“, објаснува Росалес.
Едамаме е вкусно како ужина, но и како додаток во салати, вокови или јадења со ориз.

Македонски








