
Без разлика дали го подготвувате за семејна прослава или како слатка закуска со вашето попладневно кафе, оваа велигденска торта со моркови и
оревите ќе бидат хит. Лесно се подготвува, а резултатот е импресивен. Пробајте и уверете се зошто е токму овој рецепт
еден од најбараните за Велигден!
Состојки
За пандишпанот:
За бел крем:
Подготовка
ПОСЛУГИ
8 луѓе
ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКА
15 минути
ВРЕМЕ НА ПЕЧЕЊЕ
40 минути
ВКУПНО ВРЕМЕ
55 минути
200 гр моркови (рендан)
100 гр путер (стопен)
120 гр Шеќер
2 ЕЕЗ. Јајца
150 гр мелени ореви (или бадеми)
150 гр брашно
1/2 кесичка Прашок за пециво
Нотка сол
1/2 лажичка цимет
Нотка морско оревче
Рендана кора од лимон или портокал (по избор)
100 g крем сирење (на пр. Филаделфија, ABC, Meggle...)
30-50 гр шеќер во прав (по вкус)
Во сад убаво изматете ги јајцата, растопениот путер, шеќерот, циметот и морското оревче додека не се соединат вопенаста смеса.
Додадете мелени бадеми или ореви, брашно помешано со прашок за пециво и изрендан морков.
По желба додадете рендана кора од лимон или портокал за дополнителен вкус.
Мешајте ја смесата кратко додека не се соединат состојките.
Обложете со хартија за печење калап за печење (окружен со дијаметар 20–22 cm или правоаголен 25×10 cm).
Оставете колачот целосно да се излади пред да го нанесете кремот.
Во помал сад измешајте ги крем сирењето и шеќерот во прав додека не добиете мазен и свиленкаст крем.
Намачкајте го кремот врз изладениот колач.
По желба украсете со рендана кора од лимон, ореви или декорација по избор.
Чувајте ја тортата во фрижидер до сервирање.
Иако многумина не очекуваат моркови во десертите, тие всушност се вообичаена состојка во традиционалните десерти ширум светот. Морков
на колачот му дава природна сладост, ја задржува влагата и ја прави исклучително мека и сочна. Интересно е што тие се колачи со моркови
особено популарен за време на Велигден, кога се повеќе се ценат природните и сезонските состојки. Во комбинација со јаткасти плодови и зачини
како цимет, оваа торта станува вистинско празнично уживање.
Ореви и бадеми - совршен избор за здрави масти и пополн вкус:
Оревите и бадемите не само што се вкусни, туку и богати со здрави масти, влакна и протеини. Во овој рецепт, нивните
комбинацијата со моркови создава полн, богат и хармоничен вкус кој одлично оди со благото крем сирење во глазурата. Ако сакате
рустикални колачи со домашни ноти - овој рецепт ќе ве воодушеви. Плус, можете лесно да го приспособите по ваш вкус
- додадете суво грозје, брусница или ситно сечкана кора од портокал за дополнителен вкус.