
Ќофтињата се едно од најобожаваните јадења ширум светот, а секоја кујна им дава свој личен печат. Без разлика дали ги сакате класични во доматен сос, во нежна кремлива варијанта со бел сос или пикантни егзотични комбинации – ќофтињата секогаш се полн погодок за семеен ручек или вечера.
Состојки:
500 г мешано мелено месо
1 главица кромид
1 чешне лук
1 јајце
2 лажици лебни трошки
сол, бибер, оригано по вкус
400 г домати пелати
200 мл вода
1 лажица шеќер
2 лажици масло
Приготвување:
Во чинија измешајте мелено месо, исечкани кромид и лук, лебни трошки и зачини по вкус. Формирајте мали топчиња.
Во тавче загрејте масло и кратко пропржете ги ќофтињата од сите страни додека фатат коричка. Извадете ги и тргнете ги на страна.
Во истото тавче ставете домати пелати, вода, шеќер и зачини по вкус. Гответе го сосот 10 минути на средна температура.
Вратете ги ќофтињата во сосот и крчкајте ги уште 15 минути на тивок оган додека се поврзат вкусовите.
Послужете ги топли, со пире од компири, тестенини или свежа салата.
Совет: За побогат вкус, во сосот може да додадете малку свеж босилек или магдонос пред послужување.