Состојки:
- 100 гр путер или маргарин
- 1 лимон (или мал портокал)
- 200 гр брашно
- 1 прашок за пециво
- 150 гр суво грозје
- 200 гр кисела павлака
- 5 јајца
- 200 гр шеќер
- 50 мл млеко
Подготовка:
- Јајцата се матат со шеќер, па се додава брашното измешано со прашокот за пециво. Потоа, се додава ренданата кора од лимон (или портокал) и сокот од истото, сувото грозје, павлаката и млекото. Сите состојки се добро мешаат за да се добие хомогена смеса.
- Подмачкувајте го куглофот со масло или маргарин, па истурете ја смесата во плехот за куглоф.
- Печете на 200 степени околу 40 минути или додека не се залади и не добие златно-кафена боја.
- По вадење од рерната, оставете го да се излади, а по желба посипете со шеќер во прав за финален додаток.
Оваа мирисна и вкусна торта е идеална за пријатни моменти со вашето семејство и пријатели, совршен десерт за студените денови!