
Колку пати, само два часа по утринското кафе, сте се чувствувале поспано, ви опаѓа концентрацијата и ви исчезнува енергијата?
Кафето и повеќето прехранбени производи создаваат само краткорочен поттик. Штом шеќерот во крвта падне, се појавува замор. Ако барате стабилен извор на енергија, тогаш овие намирници се за вас , тие ја зголемуваат енергијата подобро од кафето.
Храна што ја зголемува енергијата подобро од кафето
Со оваа храна, нема да се чувствувате исцрпено, нема да имате ненадејни падови на енергијата, ниту пак ќе чувствувате глад. Тие ви обезбедуваат стабилна енергија во текот на целиот ден, дури и ако е полн со напорни активности.
Банани
Богати со растителни влакна, сложени шеќери и калиум, бананите се одличен извор на енергија, поради што често се основа на исхраната на спортистите и здравите смутија. За разлика од храната богата со шеќер, бананите нема да ви дадат ненадеен поттик, но нема ниту да имате ненадеен пад на енергијата. Нивото на енергија што ќе ви го обезбеди ова овошје ќе биде стабилно во текот на целиот ден. Ова ќе ве натера да се чувствувате сити и сити.
Јајца
Тие се богати со протеини и аминокиселини. Сепак, она што ги прави добар извор на енергија е витаминот Б, соединение кое го стимулира метаболизмот на клеточно ниво. Мастите што се наоѓаат во јајцето ќе го забават варењето, па вашата енергија ќе доаѓа побавно и ќе трае подолго.
Овес
Ако овесната каша ви стана омилен појадок, тоа не е без причина. Тие се богати со растителни влакна и сложени шеќери, како и бета-глукан. Сите овие соединенија го регулираат нивото на шеќер во крвта, што ќе ве натера да се чувствувате одморени, енергични и нема да имате желба за благо.
Авокадо
Богат е со мононезаситени масти, растителни влакна, калиум, витамини Б5, Б6, Е, К. Исто како бананата, го помага метаболизмот на клеточно ниво и затоа обезбедува бавна, стабилна енергија без скок на шеќерот во крвта. Покрај тоа, влакната го стабилизираат варењето, а калиумот го стабилизира нивото на електролити, така што добивате енергија што е одлична за спортски активности. Значи, пред теретана, изберете: авокадо или банана.
Семе од чиа
Како и повеќето намирници на листата, семето од чиа е богато со протеини и растителни влакна, но може да се пофали и со завидно ниво на омега-3 масни киселини, калциум и магнезиум. Но, неговата главна предност не е хранливата вредност: апсорбира течност и создава гел во желудникот што ќе го варите побавно. Затоа можете да очекувате дека, откако ќе ги додадете овие семки во вашето смути, ќе бидете сити и полни со енергија долго време.
Цимет
Слаткиот зачин е богат со полифеноли, цинеол и цинамалдехид. Благодарение на овие соединенија со комплицирани имиња, циметот ја забавува апсорпцијата на шеќер во крвта, што ја стабилизира енергијата. Исто така, ја зголемува вашата чувствителност на инсулин, така што ќе ја користите гликозата поефикасно како гориво.
Урми
Овој пат, нема да имате бавна, стабилна енергија, туку нагло зголемување, бидејќи урмите се богати со шеќери. Сепак, за разлика од другите слатки јадења, тие исто така содржат растителни влакна и антиоксиданси кои го забавуваат метаболизмот и го спречуваат напливот на шеќер. Кога чувствувате дека батеријата ви е празна и дека кафето не е опција, посегнете по состаноци.
Бадеми
Бадемите се одличен извор на незаситени масти, протеини, влакна, магнезиум, витамин Е. Здравите масти што ги содржат се варат бавно и се сметаат за силен, стабилен извор на енергија. Во исто време, тие се богати и со магнезиум, што е клучно за повеќе од 300 реакции во телото. Една од нив е создавањето на АТП молекули одговорни за транспорт на енергија низ целото тело.
Леќа
Дури 40 проценти од оваа мешункаста материја се состои од шеќери, но сложени јаглехидрати, односно корисни шеќери. Се вари бавно и постепено ослободува гликоза во крвта. Сличен ефект предизвикуваат повеќето мешунки, затоа ставете го грашокот и гравот на вашиот радар заедно со леќата.
Грчки јогурт
Тоа не е најдобрата опција за моментално зголемување на енергијата, но ако сакате да вложите долгорочен напор, тогаш изберете ја оваа храна. Уделот на протеини е дури 10 проценти, а содржи и витамини од групата Б, кои се клучни за претворање на храната во енергија на клеточно ниво. Пробиотиците што ги содржи помагаат во варењето на храната.
Инспирацијата никогаш не е доволна! Како да ги комбинирате овие намирници за навистина да ги зголемите нивоата на енергија, а воедно да ги задоволите вашите пупки за вкус. Еве ги нашите предлози: