Skip to main content

Кои се здравствените придобивки од јадењето моркови

peter-wendt-on-unsplash

Морковите се главен извор на бета-каротен. И тоа е еден од ретките каротеноиди кои нашето тело ги претвора во витамин А, толку корисен за здравјето на очите, одржување на добар вид и имунитет.

Само една чаша исечени сурови моркови (околу 150 грама) обезбедува околу 430 проценти од препорачаната дневна вредност за внесување на витамин А ако консумираме 2.000 калории. Со чаша сок од морков од само 230 мл, можеме да добиеме два пати повеќе од оваа количина. И покрај високите вредности на витамин А, морковите кои се консумираат во големи количини не нè изложуваат на ризик, бидејќи нашето тело може да го контролира производството на бета-каротен.

Кои се непосакуваните ефекти од конзумирањето на голема количина моркови

И покрај здравствените придобивки од јадењето моркови, присуството на големи количини на каротен во крвта може да предизвика каротенемија. Оваа состојба се манифестира со бојење на кожата во жолтеникава боја. Безопасен е и обично е најзабележлив на дланките, стапалата и ушите. И кога ќе го намалиме внесот на каротен, тој целосно исчезнува.

Покрај тоа, прекумерното консумирање моркови може привремено да предизвика дигестивни проблеми. Овој зеленчук е добар извор на диетални влакна, бидејќи само од чаша исецкани сурови моркови (околу 150 грама) добиваме околу 4 грама влакна и околу 5 грама од чаша варени моркови (околу 50 грама).

Нерастворливите влакна, кои се поврзани со подобро варење и добра функција на цревата, сочинуваат повеќе од 80% од влакната во морковите. Но добро е да се има на ум дека дури и умереното зголемување на внесот на диетални влакна може привремено да ја наруши функцијата на цревата, додека конзумирањето на големи количини може да предизвика болки во стомакот и дијареја или констипација ако не пиеме доволно течности. Сепак, оваа состојба се подобрува како што дигестивниот систем се прилагодува на поголемото внесување на влакна.

Што друго е добро да се има на ум при конзумирање на моркови

Исто така е корисно да се знае дека конзумирањето на моркови, во комбинација со друга храна, може да придонесе за развој на веќе наведените проблеми. Ако јадеме повеќе домати, тикви и слатки компири, може да се појават симптомите на каротенемија. И ако се фокусираме на цели зрна и мешункасти растенија, како и на овошје, вклучувајќи ги и сушените, може привремено да почувствуваме промена во регуларноста на цревата.

Затоа, добро е да се фокусирате не само на умерена потрошувачка на моркови, туку и на зеленчук воопшто. Препорачаниот дневен внес за жени е две до три чаши зеленчук дневно, а за повеќето мажи две и пол до четири чаши.

И последно, но не и помалку важно, не треба да заборавиме дека разновидноста во исхраната е клучна. Прекумерното консумирање на одредена храна често е поврзано со ограничување или исклучување на друга здрава храна. На пример, додека морковите ни помагаат да добиеме витамин А, диететски влакна, калиум, магнезиум и витамини Ц, Б6 и К, тие не се особено добар извор на голем број на други хранливи материи, вклучувајќи калциум и железо. Тие исто така се со ниско ниво на масти, кои се од суштинско значење за способноста на нашето тело да апсорбира бета-каротен и витамин А.

Поврзани вести