Skip to main content

Правила на медитеранската диета: Не постои поздрава од неа, а ги симнува килограмите за миг!

фото: Freepik

Медитеранската диета се потпира на принципите на традиционалната исхрана во медитеранскиот регион, со акцент на природни, свежи намирници, умереност и урамнотежено внесување калории. Диетата е погодна и за слабеење, но и за општото здравје.

Основни правила:

Три главни оброка дневно + 1-2 ужини
Појадокот, ручекот и вечерата се задолжителни, со здрави ужини помеѓу.
Најобемен оброк е ручекот, додека вечерата е лесна.
Овошјето и зеленчукот се основата.

Минимум 5 порции дневно
Зеленчукот е главниот дел од ручекот и вечерата.
Овошјето се користи како ужина и десерт (наместо слатко).

Маслиновото масло е главниот извор на масти
Се користи за готвење и како прелив.
Се одбегнуваат заситени масти и маргарин.

Протеини од риба, јајца, мешунки и повремено месо
Риба (особено сината риба, како сардини, лосос, туна) 2-3 пати неделно.
Јајца и мешунки (грав, леблебии, леќа) редовно.
Црвено месо ретко, бело месо (пилешко, мисиркино) умерено.

Млечни производи во мали количини
Јогурт, кисело млеко и сирења – најдобро е да се ферментирани и со низок процент на масти.
Обично се јадат за појадок или ужина.

Интегрални житарки и леб наместо рафинирани
Леб, ориз, палента, тестенини – пожелно во интегрална варијанта.
Леб се јаде во мали количини со оброк (не како главен оброк).

Водата како основен пијалак
Се одбегнуваат газирани и засладени пијалаци.
Црвено вино може да се консумира умерено (1 чаша дневно).

Одбегнување индустриска и преработена храна
Без брза храна, слатки, грицки и готови јадења.
Шеќерот и белиот леб речиси комплетно се исфрлаат.

Секојдневна физичка активност
Прошетките, возењето велосипед, танцот или лесните вежби се дел од дневната рутина.