
Д-р Карлос Андрес Запата од Универзитетот де ла Сабана во Богота предупреди на социјалните мрежи за ризиците од дневно внесување додатоци на омега-3 масни киселини без медицински надзор.
Иако овие масни киселини се есенцијални и поврзани со придобивки како што се намалување на кардиоваскуларниот ризик и ризикот од мозочен удар, експертите предупредуваат дека нивната недискриминирачка употреба може да предизвика сериозни проблеми. Меѓу нив, тој ја споменува атријалната фибрилација или формирањето на згрутчувања што можат да патуваат до мозокот .
Атријалната фибрилација е нарушување на срцевиот ритам што предизвикува неправилно и брзо отчукување на срцето. Ова го зголемува ризикот од мозочен удар, срцева слабост и други проблеми предизвикани од згрутчување на крвта, пишува La Vanguardia .
Иако омега-3 имаат корисни својства, д-р Запата истакнува дека нивното земање без медицински надзор може да предизвика несакани ефекти како што се крварење или проблеми со згрутчувањето на крвта, особено кај луѓе кои претходно не биле прегледани од специјалист.
Постојаното земање додатоци на омега-3 без лекарски совет е поврзано со два главни ризика. Првиот е атријална фибрилација. Друг поврзан ризик е зголеменото крварење – вели Запата.
Доколку долго време земате додатоци во исхраната со омега-3, а вашиот лекар не ви ги препорачал, размислете дали навистина треба да ги користите и разговарајте за тоа со вашиот лекар – истакна тој.
За оние кои сакаат да го зголемат внесот на омега-3 масни киселини, тој предложи да се одлучат за храна богата со оваа хранлива материја, како што се лосос, скуша, ореви, семе од чиа и рибино масло.