Skip to main content

Овошје и зеленчук што не треба да се чуваат во фрижидер

Не се препорачува одредени овошја и зеленчуци да се чуваат во фрижидер, бидејќи тоа ќе го намали рокот на траење и целосниот квалитет на вашата храна.

Имено, доматите се едно од најомилените овошја во лето, неопходна состојка во салати, сосови, супи и летни сендвичи, а најчестата грешка е складирањето на доматите во фрижидер.

Експертите предупредуваат дека ниската температура на фрижидерот ја нарушува не само текстурата на доматите, туку и нивниот препознатлив, полн вкус. Студот ги забавува хемиските процеси одговорни за развојот на аромите, правејќи ги доматите безвкусни и воденести.

Идеалното место за складирање на домати е кујнската работна површина, на собна температура. Потребно е да се осигурате дека не се премногу блиску до шпоретот, рерната и другите извори на топлина, бидејќи тоа може да го забрза процесот на расипување.

Покрај локацијата, важен е и начинот на кој се наредени. Наместо да ги натрупувате во длабок сад, подобро е да ги распоредите во плиток, бидејќи на овој начин воздухот ќе циркулира слободно меѓу плодовите, а ќе го намалите и ризикот од оштетување на нежната кора. Преклопувањето на доматите може да предизвика притисок и рано расипување.

Еден дополнителен совет од експертите е да ги исчистите доматите, доколку се купени со стебло, и да ги поставите наопаку, со стеблото свртено надолу. Овој дел е најподложен на мувла и бактерии. Ако е свртен надолу и допира чиста, сува површина, ризикот од контаминација и губење на влага е значително намален. Покрај тоа, важно е да не ги чувате доматите покрај овошје како што се банани и јаболка, бидејќи тие ослободуваат етилен, гас што го забрзува зреењето и може да доведе до побрзо расипување на чувствителните овошја како што се доматите.

Ако станува збор за целосно зрел домат што не планирате веднаш да го консумирате, тогаш можете да го ставите во фрижидер на кратко време. Клучно е да го извадите доматот на собна температура најмалку половина час пред јадење за да му ја вратите изгубената арома и сочност.

Покрај тоа, многу други намирници подобро преживуваат на собна температура, а нивното складирање во фрижидер може да го уништи нивниот вкус и текстура. Едно од најпознатите овошја што често погрешно се става во фрижидер е авокадото. Иако може да изгледа како овошје што треба да се чува во фрижидер, ниските температури го забавуваат процесот на неговото зреење. Најдобро е авокадото да се чува на собна температура додека не омекне. Откако ќе ја достигне посакуваната зрелост, можете да го ставите во фрижидер за да остане свежо подолго време.

Бананите се исто така овошје кое не сака студ. Фрижидерот предизвикува потемнување на кората и ја менува нивната текстура, поради што се препорачува да се чуваат на собна температура.

Поврзани вести