
Потребни состојки:
– 1 главица карфиол
– По вкус сол
– По вкус црн пипер
– 1-2 лажички димена црвена пиперка во прав
– 3-4 лажици маслиново масло
– 50 г пармезан
– Свеж магдонос за декорација
Постапка:
1. Загрејте ја рерната на 200°C. Обложете плех за печење со хартија за печење.
2. Исечете го карфиолот на еднакви цветчиња и ставете ги во голем сад.
3. Зачинете го карфиолот со сол, црн пипер и димена црвена пиперка во прав. Промешајте добро со протресување за да се распоредат зачините рамномерно.
4. Прелијте го карфиолот со маслиново масло и изрендајте го пармезанот ситно врз него. Промешајте повторно за да се соединат состојките.
5. Распоредете го карфиолот рамномерно во подготвениот плех.
6. Печете во загреана рерна 25-30 минути или додека карфиолот не добие златно-кафеава боја и крцкава текстура.
7. Извадете го од рерна, посипете го со ситно сечкан свеж магдонос и послужете топло.

Македонски








