Skip to main content

Овие јаткасти плодови го забавуваат стареењето

Бројни истражувања откриле колку јаткастите плодови, како оревите, лешниците и ф’стаците, се корисни за здравјето. Меѓу нив, индиските ореви (кашу) се посебно познати по своите здравствени придобивки. Тие се богат извор на витамини А, Б1, Б2, минерали како железо и селен, како и корисни масни киселини, меѓу кои палмитолеинска и олеинска. Поради својата нутритивна вредност, индиските ореви имаат многу здравствени придобивки кои можат да го подобрат квалитетот на животот.

Еден од најголемите придонеси на индиските ореви за здравјето е нивната способност да ја спречат репродукцијата на слободни радикали. Овие радикали се одговорни за стареењето и развојот на малигни заболувања, така што редовното консумирање на индиски ореви може да помогне во заштитата на организмот од овие штетни ефекти.

Намалување на крвниот притисок

Една од најпознатите придобивки на индиските ореви е нивниот ефект на намалување на крвниот притисок. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на индиски ореви може да ги подобри вредностите на горниот и долниот крвен притисок, како и да го намали нивото на триглицериди. Тоа ги прави индиските ореви одличен избор за оние кои се изложени на ризик од срцеви болести или имаат хипертензија.

Намалување на нивото на холестерол

Консумирањето на индиски ореви може да има и поволни ефекти на холестеролот. Ако ги замените нездравите ужини со индиски ореви, тие можат да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол во крвта. Само 60-100 грама ореви неделно (или 5-8 ореви дневно) може да доведат до значителни здравствени придобивки.

Регулирање на нивото на шеќер во крвта

Индиските ореви се одлични за регулирање на нивото на шеќер во крвта, благодарение на нивната содржина на незаситени масни киселини. Тие имаат благотворен ефект на метаболизмот, го намалуваат нивото на триглицериди и го штитат организмот од компликации поврзани со високото ниво на шеќер и холестерол. Секојдневната консумација на индиски ореви значително го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2.

Забавување на стареењето

Храната што ја јадеме не само што влијае на нашето здравје, туку и на нашиот изглед. Индиските ореви имаат способност да ја одржат кожата млада и свежа. Лекарите препорачуваат вклучување на коскесто овошје како што се индиските ореви во исхраната по 50-та година, кога телото почнува да ја покажува првата видлива стареечка симптоматологија. Ова овошје не само што помага да се одржи младешкиот изглед на кожата, туку и ги нормализира проблемите со спиењето, посебно кај жените во менопауза.

Индиските ореви се неверојатно хранливи и корисни за нашето здравје. Нивната редовна консумација може да има многу позитивни ефекти, како што се намалување на крвниот притисок, регулирање на нивото на холестерол и шеќер во крвта, зајакнување на имунитетот и забавување на процесите на стареење. Вклучете ги индиските ореви во вашето секојдневно мени и уживајте во нивните бројни здравствени придобивки.

Поврзани вести