Skip to main content

Совршени солени мафини со виршли

Послужени со сос по избор, овие мафини сигурно ќе бидат хит на секоја трпеза. Брзо се подготвуваат, а задоволството во секој залак е загарантирано.

Подготовка:

  • 60 гр брашно
  • 90 гр пченкарно брашно
  • 1 лажица шеќер
  • ½ лажичка прашок за печиво
  • ¼ лажичка сол
  • 120 мл јогурт
  • 1 јајце
  • 50 мл масло
  • 50 гр рендана гауда
  • 6 парчиња виршли

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180°C. Калапите за мафини намачкајте ги со малку масло.

Во поголем сад измешајте ги сите суви состојки: брашно, пченкарно брашно, шеќер, прашок за печиво и сол. Во средината на сувата смеса додадете јогурт, масло и јајце.

Користејќи процесор за храна, добро измешајте ги сите состојки додека не се соединат. На крај додадете ја ренданата гауда и повторно нежно измешајте сè.

Распоредете ја смесата рамномерно во подготвените калапи за мафини, внимавајќи да не ги преполните. Во секој мафин ставете по една виршла така што ќе стои исправено, во средината на смесата.

Ставете ги калапите во загреаната рерна и печете ги 15-18 минути, или додека мафините не станат златно кафеави и цврсти на допир.

Послужете додека се топли, веднаш по печењето, со вашиот омилен сос.

Уживајте во совршени мафини со виршли – идеална комбинација на солено и сочно, што ќе го воодушеви вашето семејство и гостите.