Skip to main content

Турски трик за неверојатно меки пешкири

Freepik

Иако на прв поглед изгледа рутински, перењето пешкири бара поголемо внимание отколку обичното перење. За да останат меки, хигиенски чисти и со добра способност за впивање, потребно е да се следат неколку важни правила:

Температурата е клучна – перејте ги на 40 до 60°C, бидејќи пешкирите собираат бактерии и влага при секоја употреба.

Избегнувајте омекнувач! – иако дава привремен ефект на мекост, тој останува на влакната и ја намалува нивната впивливост.

Турскиот трик што прави чуда

Трикот што стана вирален меѓу домаќинките низ Балканот доаѓа од Турција и вклучува натопување на новите пешкири во вода до 24 часа пред првото перење. Додавањето малку сода бикарбона во водата дополнително ги омекнува влакната и ја елиминира фабричката грубост.

Само 3 лажици – и пешкирите ќе бидат како нови!

При редовно перење, додајте 3 лажици сода бикарбона директно во барабанот на машината за перење. Тоа:

Ги елиминира непријатната миризба и бактериите

Ги прави пешкирите помеки

Ја подобрува впивливоста

Не ја иритира кожата – целосно е безбедна

Совет плус:

Избегнувајте да ја преполнувате машината и секогаш сушете ги пешкирите целосно, за да се избегнат задржување на влагата и појавата на мувла.

Со малку сода – до голема разлика!

Пробајте го турскиот метод и вашите пешкири ќе бидат меки како првиот ден – без скапи производи и со едноставно решение!