
Иако на прв поглед изгледа рутински, перењето пешкири бара поголемо внимание отколку обичното перење. За да останат меки, хигиенски чисти и со добра способност за впивање, потребно е да се следат неколку важни правила:
Температурата е клучна – перејте ги на 40 до 60°C, бидејќи пешкирите собираат бактерии и влага при секоја употреба.
Избегнувајте омекнувач! – иако дава привремен ефект на мекост, тој останува на влакната и ја намалува нивната впивливост.
Турскиот трик што прави чуда
Трикот што стана вирален меѓу домаќинките низ Балканот доаѓа од Турција и вклучува натопување на новите пешкири во вода до 24 часа пред првото перење. Додавањето малку сода бикарбона во водата дополнително ги омекнува влакната и ја елиминира фабричката грубост.
Само 3 лажици – и пешкирите ќе бидат како нови!
При редовно перење, додајте 3 лажици сода бикарбона директно во барабанот на машината за перење. Тоа:
Ги елиминира непријатната миризба и бактериите
Ги прави пешкирите помеки
Ја подобрува впивливоста
Не ја иритира кожата – целосно е безбедна
Совет плус:
Избегнувајте да ја преполнувате машината и секогаш сушете ги пешкирите целосно, за да се избегнат задржување на влагата и појавата на мувла.
Со малку сода – до голема разлика!
Пробајте го турскиот метод и вашите пешкири ќе бидат меки како првиот ден – без скапи производи и со едноставно решение!
Извор: Убавина и здравје