
За многумина кои страдаат од алергии, промената на годишните времиња носи повеќе од само временски услови, може да предизвика низа непријатни симптоми. Кивање, кашлање, затнат нос се неизбежни во пролет. Иако поленот во воздухот е главниот виновник за овие симптоми, одредени видови храна можат да ја влошат состојбата. Затоа, помогнете си да ја пребродите сезоната на алергии и погледнете ја нашата листа.
Храна што ги влошува симптомите на алергија
Јаткасти плодови
Алергиите на јаткасти плодови се чести, но дали знаевте дека сезонските алергии на полен можат да ве направат почувствителни на одредени јаткасти плодови? На пример, луѓето кои се алергични на полен од бреза почесто реагираат на лешници и бадеми. Ова е затоа што протеините во овие јаткасти плодови се слични на оние во поленот од бреза, што предизвикува вкрстена реактивност. Значи, ако имате сезонска алергија, избегнувајте лешници и бадеми, тие ќе ги влошат вашите симптоми.
Камилица
Камилицата често се користи поради нејзините смирувачки својства, но може да предизвика алергиски реакции кај луѓе кои имаат тешки алергии на полен. Камилицата содржи протеини кои можат вкрстено да реагираат со поленот од бреза, што може да доведе до алергиски реакции како што се осип, проблеми со дишењето, па дури и анафилакса. Дури и висококвалитетните производи од камилица означени како чисти можат да бидат контаминирани со полен, што дополнително го зголемува ризикот. Доколку сте склони кон алергии, најдобро е да се консултирате со здравствен работник пред да користите чај од камилица, додатоци во исхраната или есенцијално масло.
Одредено овошје и зеленчук
Ако сте алергични на бреза, амброзија или полен од трева, одредени овошја и зеленчуци можат да предизвикаат реакции. Потоа, имунолошкиот систем ги меша протеините од сурово овошје и зеленчук со слични протеини од поленот. Еве некои намирници кои можат да ги влошат симптомите на сезонски алергии:
Амброзија: банана, краставица, лубеница, медена роса, диња, тиквички
Полен од трева: домат, диња, лубеница, медена роса, портокали
Брезов полен: праски, круши, јаболка, сливи, моркови, целер, киви, кајсии, цреши
Зачинета храна
Иако зачинетата храна може привремено да ги исчисти вашите синуси, таа исто така може да го иритира вашето тело и да ги влоши симптомите на алергија. Лутите пиперки, како што се халапењо, хабанеро и чили пиперките, содржат капсаицин, соединение кое го стимулира производството на хистамин. Ова може да ги влоши симптомите како што се солзење на очите, течење на носот и чувство на печење во усните, устата или јазикот. Ако сте чувствителни на хистамин, обидете се да го намалите внесот на зачинета храна за време на сезоната на алергии.
Алкохол
Многу алкохолни пијалоци, како што се пивото, црвеното вино, пенливото вино, содржат високо ниво на хистамин, што може да предизвика воспаление и алергиски реакции. Консумирањето алкохол е поврзано со поголем ризик од поленска треска во споредба со луѓето кои не пијат алкохол. Хистамините од виното можат да предизвикаат симптоми слични на сезонските алергии како кивање, течење на носот, главоболка и да ги влошат постојните симптоми.
Млечни производи
Млекото и неговите производи дефинитивно се храна што ги влошува симптомите на алергија. Врската помеѓу млечните производи и симптомите на алергија е комплексна. Иако некои опсервациски студии покажуваат поголема инциденца на поленска треска кај луѓе кои пијат млеко, генетските студии укажуваат на спротивното. Постојат многу анегдотски докази за тоа како млечните производи влијаат на алергиите , особено во однос на зголеменото производство на слуз и кивањето, но потребни се повеќе истражувања.