
Комбинација од џем од кајсија и орев помеѓу крцкавата кора. Може или не мора да ја ставите глазурата, како и да одберете - нема да погрешите.
Состојки:
250 ml минерална вода
1 лажица шеќер
5 g сув квасец или 20 g свеж
500 гр меко брашно
200 мл масло
Полнење:
250 гр мелени ореви
250 гр шеќер
количина џем од кајсии по желба
Глазура – по избор:
100 гр чоколадо со малку маснотии
2-3 лажици масло
Подготовка: Во топла кисела вода додадете квасец и шеќер. Во садот за матење се става половина мерка брашно, се прелива маслото, а потоа и квасецот и се меша со миксер или со рака. Додадете брашно и замесете тесто од цели 500 гр брашно, искористете го сето тоа. Оставете го да одмори додека го правите филот.
Измешајте ги мелените ореви и лешниците, а ако се поцврсти, омекнете го џемот, џемот или мармаладот со матење или нежно загревање. Поделете го тестото на 4 дела. Тавата за печење намачкајте ја тенко со масло. Првиот дел од тестото развлечете го со големина на плехот, виткајте го на сукало, па со одмотување префрлете го во плехот и потоа тапкајте го со прстите. Намачкајте го џемот од кајсии рамномерно колку што сакате, повеќе или помалку. Посипете една третина од смесата со орев-шеќер.
Повторете го овој процес на растегнување, премачкување и посипување уште 2 пати.
Четвртата кора расукајте ја и префрлете ја во плех, израмнете ја и избоцкајте ја со вилушка. Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени и ставете ја тортата да се пече. Ќе отстои некое време додека рерната се загрева. Печете го колачот околу 35 минути, измијте го, треба да има малку светло кафена боја. Испечената торта изматете ја со нож во тавата и превртете ја на метален плех или дрвена табла. Одозгора ставете го листот за печење и тежината за да се израмни колачот. Оставете го да се излади. Може или не треба да ја ставите глазурата. Чоколадото со масло растопете го на тивок оган и прелијте го колачот, па протресете го и оставете го чоколадото да се стегне. Се сече на коцки и се сервира.
Извор: Домашни рецепти