Skip to main content

Посна салата со макарони

Оваа салата со тестенини и печурки брзо се приготвува, многу е едноставна, а одлична е како додаток на посната славска трпеза, одговара со секакво печење или риба. Обично се приготвува за разни слави заедно со руска салата и туршија.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2/3 праз, 200 г шампињони, 3/4 лажичка сол, 1/3 лажичка сув зачин, 200 г посни макарони, 300 г посен мајонез, 1/2 лажичка оригано, малку црн пипер, сол по вкус.

ПОСТАПКА: Сварете ги макароните во зовриена вода со 1/2 лажичка сол. Варете ги според упатството на кесичката, отприлика 6-7 минути. Може да користите помали макарони или средни.

На средна температура во 2-3 лажици масло се динста ситно сечканиот праз. Додека празот се динста, исчистете ги печурките и исечете ги на помали парчиња. По околу 10 минути динстање на празот, додајте ги печурките, 1/4 лажичка сол, сувите зачини, ориганото, црниот пипер и динстајте уште 10-15 минути додека да испари водата што ќе ја испуштат печурките.

Во исцедените макарони додајте ги шампињоните, измешајте и оставете поклопено да се излади целосно (1 час). Протресете го тенџерето на секои 15 минути за да се соединат макароните со филот. Ова ќе ги спречи да се држат заедно и да се залепат.

Ако го правите тоа со лажица, постои шанса макароните малку да се направати кашести. Во изладените макарони додајте го мајонезот и нежно измешајте за да биде рамномерно распореден, па префрлете го во садот во кој ќе ја послужите салатата.