Skip to main content

Подгответе традициолално македонско макало

Макалото со својата уникатна комбинација на вкусови и текстури, е симбол на македонската традиционална кујна и совршен избор за секоја трпеза.

Состојки:

  • 300 грама грав
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 3 сушени црвени пиперки
  • 100 мл масло
  • сол по вкус

Подготовка:

Исчистете и исецкајте две чешниња лук и додадете сол. Земете толчник и изгмечете го кромидот и посолете. Гравот го вариме заедно со суви пиперки и кромид. Кога ќе се свари, ги вадиме пиперките и ги додаваме на изгмечениот кромид.Сварените суви пиперки ги лупиме со лажица и ги толчиме. Гравот го цедиме за да нема вода во него и го додаваме на изгмечените пиперки. Го толчиме и гравот. Ставете го маслото  да се загрее и  потоа испржете го макалото. Брзо промешајте додека маслото е врело за да се соедини со гравот.

Поврзани вести