Ознака: аек
Економија 14.12.22 | 13:20

До АЕК најчести приговори за високи сметки и за квалитетот на услугите

До Агенцијата за електронски комуникации најчесто пристигнуваат приговори за високи сметки или за квалитетот на услугите, а 50 проценти имаат позитивен исход. На сметка...

Македонија 15.10.22 | 19:20

Се бараат Турчин/ка и двајца Албанци/ки за работа во АЕК, плати од 80 илјади

Врз основа на член 35 од Закон за административни службеници („Службен весник на Република Македонија” бр. 27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18) и Уредбата за спроведување на...

Македонија 14.09.22 | 11:29

АЕК: Зголемете го нивото на безбедност на ИКТ системите по зачестените кибер-напади во државата

Во врска со зачестените кибер-напади во државата и регионот, Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) и Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти...

Македонија 11.09.22 | 13:51

Стоилковски: Поделени вработувања? Миленици на Антимакедонската СДС во АЕК, на ДУИ во МНР

Антимакедонската СДС ја девастираше Македонија и наместо за енергетиката и за финансиите се грижи единстено за ухлебување на партиските миленици и функционери. Антимакедонската...

Македонија 07.09.22 | 10:48

Наставничката Костурски од СДСМ вработена во АЕК како информатички техничар, пред вистински информатичар

Честитки за госпоѓа Емилија Костурски, член на ЦО на СДСМ од Битола, за новото вработување во АЕК, за нето плата од 55.000 денари. Можеби како наставничка на возраст од 56...

Економија 10.08.22 | 09:20

Малолетниците дневно приклучени на интернет и повеќе од пет часа

Триесет и девет проценти од испитаниците опфатени во анкета на Агенцијата за електронски комуникации рекле дека малолетните лица во нивното домаќинство во просек...

Македонија 08.08.22 | 19:41

Ванковска: Технички секретар во АЕК со завршено средно образование има за 11.000 повисока плата од редовен професор на УКИМ

На огласот за работна позиција технички секретар во АЕК, на која може да се аплицира и со завршено средно образование, платата е 47.000 денари. Ова е за 11.000 ден. повисока...

Економија 03.08.22 | 19:35

Затоа сите се „тепаат“ да работат таму: АЕК вработува, плата 80.000 денари

Aгенцијата за електронски комуникаци објави оглас за вработување. Ќе се вработуваат 11 службеници а платата ќе биде 80.00 денари. Врз основа на член 35 од Закон за административни...

Економија 28.05.22 | 09:30

Три домашни компании искажале интерес за учество на новиот тендер на АЕК за 5Г

Неотел, А1 Македонија и Македонски Телеком до Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) доставиле писма за искажување интерес на објавената намера за спроведување...

Македонија 21.04.22 | 15:33

Вработен во АЕК имал трговско друштво кое преку Фонд за иновации добил грант во висина од 30 илјади евра, ДКСК отвори предмет

По доставена анонимна пријава до Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК), оформен е предмет за постоење незаконитост при доделување средства на грант на...

Македонија 21.04.22 | 15:31

ДКСК откри нов скандал: Вработен во АЕК незаконски добил грант, предметот е оформен по анонимна пријава

По доставена анонимна пријава до Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК), оформен е предмет за постоење незаконитост при доделување средства на грант на...

Економија 26.02.22 | 10:17

Мобилен интернет користат 1.568.813 претплатници во Македонија, во пораст и фиксните линии

Бројот на претплатници во мобилната телефонија во државава достигнал 2.030.386 заклучно со третиот квартал лани, што е за 8,71 процент повеќе во однос на претходниот квартал,...

Економија 01.01.22 | 10:56

Годинава ќе добиеме 5Г-услуги и нов мрежен мобилен оператор

Според најавите на надлежните институции за годинава, новина на пазарот за електронски комуникации, треба да овозможи планираното нудење услуги од петтата мобилна...

Економија 01.01.22 | 09:23

Лани имало 515 приговори за услугите во интернет и телефонијата

До Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) лани се поднесени вкупно 515 приговори кои се однесуваат на незадоволство на корисниците од квалитетот на услугата за...

Македонија 10.12.21 | 11:13

АЕК набави „Касио“ часовници за репрезентативен материјал, потрошиле неверојатни 34.000 евра

За Агенцијата за електронски комуникација како да нема корона-криза во земјава. За репрезентативен материјал потрошила неверојатни 34.000 евра. Покрај роковници, пенкала,...

Економија 25.11.21 | 16:56

АЕК објави тендер за одобренија за 5Г

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави тендер за доделување одобренија за користење радиофрекфенции за петтата мобилна генерација 5Г. Рокот за доставување...

Македонија 30.12.20 | 14:27

По коалициониот договор: Кадар на ДУИ назначен за претседател на АEK

На предлог на ДУИ, Јетон Акику, е назначен за директор на Агенцијата за електронски комуникации, регулаторното тело кое ја регулира работата на операторите на мобилната...

Економија 18.09.20 | 09:36

Македонските граѓани месечно зборуваат по 3,5 часа на мобилен и по 30 минути на фиксен

Според најновите податоци на Агенцијата за електронски медиуми, во првите три месеци од годинава преку мобилен се реализирани 1.338.211.097 минути разговор, или во просек...

Економија 05.08.20 | 12:59

АЕК: Постапка за 5Г до крај на годината преку аукција

Двата постоечки оператори поради условите предизвикани од Ковид – 19, се за одложување на постапката на доделување радиофреквенции за 5Г за следната година, додека ЕОЛО,...

Економија 24.06.20 | 11:00

Владата му даде рок на АЕК од три дена да и исплати повеќе од милион евра на ОТА

Владата му даде рок од три дена на Агенцијата за електронски комуникации да и исплати 64 милиони денари на Оперативно-техничката агенција, иако кај регулаторот на мобилните...