Автор: Никола Србов
Колумни 01.02.20 | 16:31

Коалициски капацитети

Темите кои СДСМ ги имаше подготвено за напад врз ВМРО ДПМНЕ во предизборниот период јавноста веќе ги прима како празна партиска реторика за дневна употреба која нема...

Колумни 14.01.20 | 12:20

„Жртва“ на својата жртва

Никола Србов Сознанието дека нема да помине укинувањето на Законот за лустрација кое го предлага владината СДСМ ми влева надеж дека сепак ќе победи нормалноста над...

Македонија 12.01.20 | 12:33

Најлошо е пред падот

Никола Србов Обично велиме, кога империите паѓале, тогаш се случувале најголемите катастрофи – насилие, криминал, корупција, самоволие, терор, беззаконие, безумие…...

Колумни 15.08.19 | 16:22

Да се вратиме на суштината

Никола Србов Заканата кон новинарот нема да не дефокусира, одамна знаеме дека медиумите и новинарите се под огромен притисок, ова сега е кулминација со лично жигосување...

Колумни 31.07.19 | 15:16

Пријателството помеѓу ВМРО ДПМНЕ и Фидес на Орбан е влог за европската перспектива на Македонија

Никола Србов Силното пријателство, соработката и почитта, помеѓу ВМРО ДПМНЕ и ФИДЕС вчера беа потврдени на средбата во Будимпешта на која претседателот и потпретседателот...

Колумни 25.07.19 | 17:19

Информбиро

Никола Србов Fake news или лажните вести се сериозен проблем на денешното општество во кое преку комуникациската технологија секој човек претставува еден вид на медиум....

Колумни 02.07.19 | 12:01

Живи луѓе ќе јадеме

Никола Србов Знаевме дека имаат конструирано случаи за сите луѓе кои се дел од ВМРО ДПМНЕ и луѓе кои јавно ја критикуваат Владата и се препознатливи за јавноста, но повторно...

Колумни 07.02.19 | 08:22

Не ме гледај што правам, слушај ме што зборувам

Никола Србов Јужна Африка, Буркина Фасо, Сенегал, Боцвана, Намибија, Бенин, Гана, Мароко, Тунис, Руанда, Свазиленд, Лесото. Овие држави се наоѓаат пред Македонија на листата...

Колумни 24.01.19 | 20:41

Големите букви обврзуваат

Никола Србов Ние верувавме во тоа. Верувавме во Македонија. Видовме како за една година може комплетно да се урне нешто кое некако се одржувало цели две децении. И логично...

Колумни 08.01.19 | 14:34

Доколку судот одлучува непристрасно

Никола Србов Правниот систем е одлика на една држава, каков е тој таква е и државата. Сите сегменти на едно општество зависат од правниот систем, со него е врзан политичкиот...

Колумни 30.12.18 | 18:01

Годината во која сами се поразивме

Никола Србов Насловот на оваа колумна би бил одличен за поднаслов содржан во последната глава од некоја историска читанка која ќе се пишува во 2048 година. Сакам да верувам...

Колумни 19.12.18 | 15:43

Народот од кој се срамиш

Шовинистички и расистички е еден цел народ да го оквалификуваш како „Нација со комплекс“, на таков начин Хитлер ги бележел нациите и народите кои решил да ги истреби....

Колумни 16.11.18 | 15:10

Циркус за сметка на ветениот економски раст

Во една држава која претендира да стане дел од европското семејство, да се интегрира во ЕУ и во НАТО каде демократијата и слободата на политичко организирање и изразување...

Колумни 11.11.18 | 19:32

Лоши помирувања водат кон поголеми разединувања

Погрешни решенија на спорови можат да генерираат уште поголеми проблеми и судири. Договор за решавање на спор не се склучува само колку моментално да се затвори прашањето....

Колумни 03.11.18 | 20:31

Нова држава на Балканите

Илинденското востание претставува борба за создавање на држава, прогласите и манифестите од истото претставуваат стремеж за создавање на држава, додека АСНОМ произведува...