Skip to main content

Неколку вида овошја содржат повеќе влакна од овесна каша

Повеќето луѓе денес консумираат премалку влакна. Се препорачува да се консумираат од 28 до 34 грама влакна дневно, но многу луѓе не го прават тоа бидејќи најчесто консумираат храна и пијалоци кои не ги содржат.

Важно е да се знае дека недостатокот на влакна не влијае само на варењето; Влакната помагаат во одржување на здрава телесна тежина и го намалуваат ризикот од бројни хронични болести, вклучувајќи дијабетес тип 2, како и срцеви заболувања.

Овесната каша е еден од најчестите избори за диетални влакна, но има некои овошја кои всушност содржат повеќе влакна. Диететичарот Новела Луи за порталот Eating Well истакна пет видови овошја кои треба да почнете да ги консумирате повеќе за да ја збогатите исхраната со влакна.

Авокадо
1 авокадо: 10 грама влакна

Зелените кремасти авокадa се толку вкусни и разновидни што можат да се користат во речиси секој рецепт, од салати и смути до гуакамолe. Авокадото е познато по нивните масти здрави за срцето. Но, влакната во авокадото се исто толку важни, особено за здравјето на цревата.

Како што објаснува диететичарот, истражувањата покажуваат дека влакната во авокадото го поттикнуваат растот на корисни цревни бактерии. Тие, пак, произведуваат масни киселини со краток ланец кои ги снабдуваат цревата со хранливи материи и ги штитат од воспаление.

Капини

1 чаша: 8 грама влакна

Бобинките се богати со влакна, но особено капините. Тие се богати со хранливи материи и соединенија кои придонесуваат за здравјето, вклучувајќи антиоксиданси како антоцијани, елагитанини, флавоноли и флаваноли.

Овие моќни соединенија ги неутрализираат слободните радикали поврзани со разни болести.

Капините содржат многу витамин Ц, кој ја подобрува нивната антиоксидантна активност. Витаминот Ц помага и во подобра апсорпција на железото.

Малини

1 чаша: 8 грама влакна

Како и капините, малините се меѓу плодовите со најголема содржина на влакна. Тие исто така се преполни со заштитни материи, антоцијани, флаваноли, флавоноли и елагитанини, кои заедно може да имаат моќни својства за спречување на болести.

Една студија која го разгледа влијанието на малините врз дијабетесот и преддијабетесот, покажа дека консумирањето една до една и пол шолја малини дневно може позитивно да влијае на нивото на гликоза, инсулин и холестерол кај луѓето со зголемен ризик од хронични болести.

Круши

1 средна круша: 6 грама влакна

Јаболката често се првиот избор за ужина кога сте во брзање, но не заборавајте на крушите.

Една круша со средна големина обезбедува околу 20 проценти од препорачаниот дневен внес на влакна, што е за 30 проценти повеќе од просечното јаболко, кое содржи околу четири грама влакна.

Доколку имате проблеми со запек, природно решение можат да бидат и крушите. Освен што се слатки и сочни, тие се богати со сорбитол, природен шеќерен алкохол кој делува како благ лаксатив.

Калинка

1 чаша: 7 грама влакна

Овие сочни плодови однадвор наликуваат на јаболка, но тие се всушност огромни бобинки. Иако нивната кожа не може да се јаде, месестите семиња се преполни со влакна.

Како и другите бобинки, калинката е исклучително хранлива храна. Содржи фитохемикалии како антоцијани, танини и флавоноиди кои имаат антиоксидантни, антиинфламаторни и антиканцерогени својства и го штитат срцето, пренесува Index.hr.

Поврзани вести