
Суфлето од модар патлиџан е прекрасно, кремливо јадење кои се приготвува со многу лук и квалитетно сирење
Модриот патлиџан приготвен на медитерански начин е вистинско гурманско уживање. Само пригответе го модриот патлиџан според овој оригинален рецепт и уживајте во секое залаче на ова рустично, а сепак елегантно јадење.
Состојки:
3 модри патлиџани, пресечени по должина
1/2 шолја (80 мл) екстра девствено маслиново масло, плус дополнително за премачкување на модриот патлиџан
5 чешниња лук, мелени
400 мл сок од домати
4 шолји (500 г) рендан кашкавал
300 г фета сирење, здробено
сол и свежо мелен бибер
свеж магдонос, исечкан, за декорација
Приготвување:
- Пресечете го модриот патлиџан по должина. Премачкајте го од двете страни со маслиново масло и зачинете со сол и бибер.
- Печете го во рерна на 200 степени околу 25 минути или додека омекне. Тргнете го на страна.
- Во тавче загрејте маслиново масло и пропржете сечкан лук 1 минута.
- Додајте сок од домати, зачинете со сол и бибер и крчкајте 25 минути додека се згусне малку, но не премногу.
- Во плех со димензии 30х18 сантиметри, распоредете слој сос од домати на дното.
- Додајте еден слој парчиња печен модар патлиџан.
- Со лажица сипете уште сос од домати, потоа рендан кашкавал, здробено фета сирење и сечкан магдонос.
- Повторете ја оваа постапка 4 пати за 4 слоја.
- Завршете со слој доматен сос и обилен прелив од рендан кашкавал.
- Печете 60 минути на 180 степени додека добие жолтеникава и златна боја одозгора
Погледнете ги деталните упатства во видеото во продолжение…