Skip to main content

Се чувствувате заморeно по јадење? Тоа може да биде знак дека имате здравствен проблем

freepik
Фрипик

Многумина од нас чувствуваат пад на енергијата после јадење, но во некои случаи тоа може да биде вистинска причина за загриженост.

Во медицината, овој феномен е познат како постпрандијална сомноленција или замор после оброк.

Тоа може да предизвика поспаност, ниска енергија, тешкотии со концентрирање и недостаток на фокус.

Иако ова обично не е причина за загриженост, нутриционистката Фиона Хантер објасни дека оваа појава е доста честа, но дека во одредени случаи треба да посетите општ лекар, пишува Би-Би-Си.

„Точната причина за оваа појава не е целосно позната, но постојат неколку теории. Една од нив е дека тоа е природна реакција на телото на дигестивниот процес. После јадење, телото го пренасочува протокот на крв во дигестивниот систем, а ова привремено поместување на крвта подалеку од мозокот може да предизвика чувство на замор и забавеност“, рече таа.

Таа нагласи дека благиот замор по оброкот е сосема нормален, но прекумерниот замор може да биде знак за здравствен проблем.

Дијабетес или преддијабетес – Овие состојби може да предизвикаат флуктуирање на нивото на шеќер во крвта после оброците, што може да доведе до замор.

Нетолеранција на храна или алергии – може да предизвика замор и други симптоми после јадење одредена храна. Водењето дневник за храна може да помогне да се идентификува проблематичната храна.

Анемија – Недостатокот на железо или витамин Б12 може да придонесе за постојано чувство на исцрпеност.

Хормоналните нарушувања, како што е хипотироидизмот, може да влијаат на нивото на енергија и метаболизмот.

Според нутриционистката, одредени хранливи материи во храната може да ја зголемат веројатноста за поспаност. Ова вклучува оброци богати со шеќер и рафинирани јаглехидрати како бел леб, бел ориз, тестенини, колачи, како и протеини богати со триптофан – како мисирка, пилешко, јајца, сирење, риба, јаткасти плодови и семки.

Поврзани вести