Skip to main content

Посниот грав е најздравиот ручек што постои, но само приготвен вака

Grooveland Designs / Pixabay

Ако постите, можете да го сварите гравот на вода, без да го динстате на масло, но ние ви предлагаме рецепт за традиционален посен грав на масло…

  • 500 г грав
  • 2 главици кромид
  • 1 морков
  • 1 пашканат
  • половина целер
  • 1 свежа зелена пиперка
  • сол и бибер
  • малку масло
  • 3 лаврови листа
  • свеж магдонос
  • 3 чешниња лук

Приготвување:
Потопете го гравот ден претходно во тенџере со вода. Утредента, процедете го гравот и добро измијте го. Потоа, во лонецот ставете малку масло (2 лажици), па продинстајте кромид, рендан морков, целер и пашканат. Кога сето тоа ќе се продинста, додајте го измиениот грав, сол и бибер и сипете вода, за да се свари.

Ставете 3 лаврови листа и 1 свежа зелена пиперка. Пред крајот на готвењето, додајте ситно сечкан лук и извадете ја пиперката од тенџерето. Ставете што повеќе свеж магдонос, а лавровиот лист можете да го извадите од лонецот.