Ако постите, можете да го сварите гравот на вода, без да го динстате на масло, но ние ви предлагаме рецепт за традиционален посен грав на масло…
- 500 г грав
- 2 главици кромид
- 1 морков
- 1 пашканат
- половина целер
- 1 свежа зелена пиперка
- сол и бибер
- малку масло
- 3 лаврови листа
- свеж магдонос
- 3 чешниња лук
Приготвување:
Потопете го гравот ден претходно во тенџере со вода. Утредента, процедете го гравот и добро измијте го. Потоа, во лонецот ставете малку масло (2 лажици), па продинстајте кромид, рендан морков, целер и пашканат. Кога сето тоа ќе се продинста, додајте го измиениот грав, сол и бибер и сипете вода, за да се свари.
Ставете 3 лаврови листа и 1 свежа зелена пиперка. Пред крајот на готвењето, додајте ситно сечкан лук и извадете ја пиперката од тенџерето. Ставете што повеќе свеж магдонос, а лавровиот лист можете да го извадите од лонецот.