Ознака: Википедија
Свет 15.01.20 | 10:55

Турција ја укинува забраната на Википедија

Турската забрана на Википедија би требало да се укине денес по пресудата на Уставниот суд според која блокирањето на Интернет енциклопедијата во Турција, што трае повеќе...

Свет 15.01.20 | 09:20

Турција од денеска ја укинува забраната за Википедија

По пресудата на турскиот Уставен суд, од денеска треба да се укине забраната за Википедија во оваа земја. Судот пред извесно време одлучи дека блокадата на интернетската...

Калеидоскоп 02.05.19 | 11:50

Повеќе од 100.000 статии се напишани на википедија на македонски јазик

Со статијата „Среден клеточен волумен“ Википедија на македонски јазик го надмина бројот од 100.000 статии, што претставува јубилеен успех на најголемата енциклопедија...

Македонија 15.02.19 | 10:55

И на Википедија ни го сменија името

Новото име Република Северна Македонија почна да го користи и глобалната интернет енциклопедија Википедија. Во информациите за земјава на Википедија на англиски, на...

Македонија 11.01.19 | 21:24

Википедија експресно ѝ го смени името на Македонија

Името на нашата земја, веднаш по гласањето во Собранието, во 18.46 часот беше променето во Република Северна Македонија на еднa од најкористените страници за пребарување...

Балкан 29.12.18 | 14:32

Википедија не ѝ дозволи на Црна Гора верзија на црногорски јазик

Википедија на црногорски јазик засега не може да биде одобрена бидејќи јазичкиот комитет на Википедија (LangCom) дал негативно мислење и сметаат дека црногорскиот јазик,...