Ознака: Уставен суд
Македонија 15.05.24 | 15:37

Уставен суд: Надлежните да утврдат дали се работи за закана или случајност ножот на гаражното место на претседателката Кацарска

Од Уставен суд потврдија дека во текот на вчерашниот ден, претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска, во полициска станица пријавила евентуално загрозување...

Македонија 09.04.24 | 16:46

Уставен суд ја поништи одлуката на градоначалникот Димитриевски за суспензија на ДУП

Уставниот суд денеска ја укина Одлуката за суспензијата од приемна на Деталниот урбанистички план во дел од урбаната единица „Б.С. Гојчо“ во Куманово, донесен на седница...

Свет 09.04.24 | 14:39

Уставниот суд на Шпанија ја суспендира иницијативата за независност на Каталонија

Шпанскиот Уставен суд денеска ја суспендираше законодавната иницијатива на каталонскиот Парламентот, пет месеци од поднесувањето, за започнување на процесот за независност,...

Македонија 29.03.24 | 15:32

Уставен донесе одлука граѓаните со попреченост над 65 год. да добијат надоместок согласно Закон

Уставниот суд го поништи член 3 став 1 точка 2 во делот „најмногу до 65 годишна возраст” од Законот за финансиска поддршка на социјално ранливи категории на граѓани со...

Македонија 15.03.24 | 17:02

Вал: Уставниот суд продолжува да служи како витален столб во заштитата на човековите права, владеењето на правото и демократијата

Преку својата јуриспруденција, Уставниот суд не само што ги одбрани индивидуалните права на новинарите, туку и активно придонесе за слободно и демократско медиумско...

Македонија 28.02.24 | 14:38

Се брише графата „националност“ од изводот на матичната книга на родените, венчаните и умрените

Уставниот суд го укина делот „националност” во три члена од матичната книга на родените, на венчаните и на умрените. Судот оцени дека барањето на овој податок од  граѓаните...

Македонија 28.02.24 | 12:27

Уставниот суд го укина делот „националност“ во Законот за матична евиденција

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука со која се укинува делот „националност” во Законот за матичната евиденција, соопшти прес-службата на Судот. Уставните...

Македонија 15.02.24 | 15:44

Уставниот суд одлучи: Вработените во МФ нема да добиваат 30 отсто повисоки плати и нема да ги вратат паричните средства што претходно ги добиле

Уставниот суд донел конечна одлука за платите на вработените во Министерството за финансии (МФ). Како што соопшти денеска претседателката на Судот, Добрила Кацарска,...

Македонија 15.02.24 | 14:57

Уставен оформи пет предмети за личните документи без „Cеверна“, Кацарска не знае кога ќе се најдат на седница

Во судот се оформени пет предмети, доставени се до тимови -судија известител и советник на судот во врска со издавањето на личните документи, соопшти претседателката...

Македонија 07.02.24 | 18:26

Уставен суд: Утврдена повреда на слободата на јавно изразување на мислата на Горан Трпеноски

Уставниот суд на денешната седница, во предметот У.бр.26/2023, утврди повреда на слободата на мислата и јавното изразување на мислата согласно членот 110 алинеја 3 од Уставот,...

Македонија 15.01.24 | 21:29

Мицкоски: Алармантна е состојбата во издавањето на пасошите, Уставен суд нека ја уважи иницијативата на ВМРО-ДПМНЕ да ја продолжи важноста

Ценевме дека парламентот е простор како законодавен дом каде што оној кој што го предложил оној закон во 2021 година за промена на патните исправи и возачките дозволи...

Македонија 15.01.24 | 13:38

Ќе се продолжи ли рокот? ВМРО-ДПМНЕ до Уставниот суд поднесе претставка за Законот за патни исправи

ВМРО-ДПМНЕ денеска до Уставниот Суд поднесЕ претставки за проценка на уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за патните исправи (односно Член...

Македонија 15.01.24 | 09:03

ВМРО-ДПМНЕ денеска ќе поднесе претставка до Уставен суд за пасошите

ВМРО-ДПМНЕ денеска  ќе поднесе претставка до Уставниот суд за ставање вон сила на законот за промена на личните документи. Од партијата велат дека Уставниот суд ако...

Македонија 13.01.24 | 15:34

Во понеделник ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесе претставка до Уставен суд за пасошите

Во врска со пасошите, во понеделник ќе поднесеме претставка до Уставниот суд за ставање вон сила на законот. Уставниот суд ако сака да ја реши работата, може веднаш да...

Македонија 11.01.24 | 14:04

ВМРО-ДПМНЕ ќе бара од Уставниот суд да стави времена мерка на Законот за патни исправи и пасоши

Лидерот Христијан Мицкоски денеска објасни дека имаат две опции околку замената на личните документи на граѓаните и рокот што истекува. Во Грција таблите уште се со...

Македонија 20.12.23 | 18:58

Уставниот суд суд донесе одлука: Во матичните книги не смее да стои националноста

Во Уставниот суд каде денеска се испитуваше законитоста на Упатството за матични книги, во кое беше дадена графата за националност, информираат дека е донесена времена...

Македонија 20.12.23 | 14:19

Уставниот суд донесе времена мерка во изводите на родени, венчани и умрени да не се впишува националност

Уставниот суд одлучи да поведе постапка по делови од три члена од Законот за матична евиденција во кој е содржан зборот националност, во изводите за родени, за венчани...

Македонија 19.11.23 | 13:31

Уставниот суд укина три правилници, а поведе постапки за осум прописи по иницијативи од министерот Лога и Министерството за правда

Во врска со 20-те иницијативи кои беа доставени до Уставниот суд за поведување постапки за оценување на уставноста на повеќе прописи објавени во спротивност со членот...

Македонија 08.11.23 | 21:40

Ќе се комплетира ли конечно Уставниот суд?

Професорката од Правниот факултет „Јустинијан Први“  Јадранка Дабовиќ Анастасовска денеска доби поддршка од членовите на собраниската Комисија за прашања на изборите...

Економија 16.10.23 | 17:10

Уставниот суд ќе одлучува за Законот за данок на солидарност

Уставниот суд информира дека се оформени два предмета по поднесени иницијативи, во кои е оспорен Законот за данок за солидарност во целина. Како што велат од Судот, тоа...