Ознака: УНЕСКО
Култура 18.11.19 | 11:45

Министерот за култура Исмаили учествува на Форумот на министри за култура на 40. заседание на УНЕСКО

Министерот за култура Хусни Исмаили престојува во Париз, Република Франција, каде што ќе учестува на Форумот на министри за култура на тема: „Културата и наследството,...

Балкан 13.11.19 | 14:59

Вучиќ: Косово не може да влезе во УНЕСКО

Претседателот на Србија Алескандар Вучиќ изјави дека нема ниту простор ниту пак стравување дека Косово може да стане членка на УНЕСКО. Вучиќ потенцираше дека на сите...

Култура 06.10.19 | 19:34

Охрид утврди план за управување со културното и природно наследство според препораките на УНЕСКО

Планот за управување со културното и природното наследство во Охридскиот регион кој е изготвен согласно препораките на Унеско ќе ги уредува насоките како во иднина...

Култура 04.10.19 | 09:45

Маркови кули за две години на листата на УНЕСКО

Прилеп е домаќин на дводневниот меѓународен научен собир „Доцносредновековни градови во централните делови од Балканскиот Полуостров, генеза развиток и структура“,...

Македонија 04.10.19 | 09:36

Охрид може да излезе, Маркови кули да влезат во листата на УНЕСКО

Прилеп е домаќин на дводневниот меѓународен научен собир „Доцносредновековни градови во централните делови од Балканскиот Полуостров, генеза развиток и структура“,...

Економија 03.10.19 | 08:30

Вака дека до УНЕСКО ни е дојдено

Охридското Езеро се полни со ѓубришта со камиони! Ете толку ни е дојдено и го УНЕСКО и до заштита на природното богатство и до ендемските видови и до нас самите. Видеото...

Култура 01.10.19 | 13:36

Следниот месец претставници од УНЕСКО ќе проверуваат дали се исполнети препораките за Охрид

Претставници на УНЕСКО за еден месец ќе дојдат во Охрид за да утврдат колку од препораките кои на државава и беа дадени во јуни годинава, се исполнети. Тие се важни за...

Македонија 01.10.19 | 10:06

Адеми и Георгиевски во Париз ветија дека Охрид ќе го зачува статусот на УНЕСКО

Адеми: Остануваме посветени на зачувување на статусот на Светско наследство за Охридскиот регион Министерот Едмонд Адеми, во својство на претседател на Националната...

Македонија 25.09.19 | 14:27

Мерко: Во Струга нема дивоградби што го загрозуваат статусот на УНЕСКО

Во заштитената зона во Струга нема ниту една дивоградба, тврди градоначалникот Рамиз Мерко. Според него, регистрирани дивоградби има во внатрешноста на градот и руралните...

Македонија 12.09.19 | 15:56

Интензивирање на активностите за имплементација на препораките на УНЕСКО и заштита на Охридскиот регион

Денес, мешовита владина група предводена од министерот без ресор задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, се одржани работни средби со општините Охрид и Струга за...

Економија 04.09.19 | 09:11

Владата финансиски ќе помогне во ревитализација и доградба на колекторскиот систем на Охридското Езеро

Со ребалансот на Буџетот за 2019 година Владата ќе издвои 183 милиони денари за Колекторскиот систем за заштита на Охридското Езеро согласно потребите за УНЕСКО и природните...

Твитови 23.08.19 | 17:34

Димовски: Во два месеца, колку дивоградби се решени? Да прашам само

Да прашам? Од вкупно 1076 дивоградби во Охрид, од кој 409 во заштитено подрачје…. Колку до сега, после скоро 2 месеци од рокот на УНЕСКО, Владата и Општина Охрид ги решија? —...

Култура 11.08.19 | 09:51

И поетите со пораки за зачувување на природното и културното богатство на Охрид и статусот во УНЕСКО

Пораки за зачувување на природното и културното богатство на Охрид и неговиот статус во УНЕСКО, испрати еден од најпознатите современи автори на балканските простори...

Македонија 29.07.19 | 16:33

Заев: Во иднина ќе имаме режим за Охрид, Струга и Дебар, заради почитување на стандадните на УНЕСКО

Дивоградбите во охридскиот регион се актуелна тема во Македонија, а тоа наидува на лавинка критики од пошироката македонска јавност. Премиерот Заев најави дека доколку...

Македонија 29.07.19 | 15:41

Заев: И сто хотели се џабе ако се загуби статусот од УНЕСКО

Владата очекува советите на општините Охрид и Струга да постапат по препораките што им се пратени и во отстранување на спорните објекти на крајбрежјето што е само еден...

Македонија 27.07.19 | 15:22

Левица: Кога сме кај УНЕСКО, во Радожда во моментов се гради во езерото

Додека владата на СДСМ шири хистерија за надворешни непријатели, локалната мафија со тешка механизација гради директно во водите на Охридското Езеро, обвинува Левица. Партијата...

Калеидоскоп 27.07.19 | 10:24

Охрид доби споменик на несовесноста и негрижата за градот

Нова атракција за туристите во Охрид. Споменик на несовесноста и негрижата за градот. Каде се инспекциските служби, владее ли законот во Охрид? Охрид ова не го заслужува! (фото...

Македонија 24.07.19 | 13:13

Општина Охрид: Ќе ја разгледаме можноста за мораториум

Општина Охрид ќе ги преземе сите активности во согласност со законските прописи, со цел да се исполнат задолженијата кои Владата им ги додели на општините, за подобро...

Македонија 24.07.19 | 11:59

Општините Охрид и Струга добија 10 дена од Владата за да подготват акциски план за препораките на УНЕСКО

Владата ја усвои информацијата за учество на делегацијата на Република Северна Македонија на 43-тиот состанок на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО во Баку, Азербејџан...

Македонија 19.07.19 | 21:21

Некогаш елитна туристичка атракција, денеска депонија

Ѓубре, смет, паднати дрва, распаднати капм приколки и бунгалови ќе ве поздрават на крајот од селото Радожда, Струшко. На околу дваесет со автомобил од центарот на Струга,...