Ознака: стипендии
Вести 30.09.21 | 09:36

Студентите од утре може да аплицираат за стипендии

Од утре почнува пријавувањето за остварување на правото на студентска стипендија, информира Министерството за образование и наука (МОН). Согласно условите и критериумите...

Останати спортови 06.09.21 | 16:41

Државен рекордер во пливање изоставен од листата за стипендирање

Во македонското пливање никако да стивнат превирањата. Последниот скандал е случајот на младиот пливач на ПК Вардар 2018, Никола Ѓуретановиќ, кој од непознати причини...

Македонија 05.08.21 | 11:50

Објавен конкурс за стипендии за докторски студии во државата

Од академската 2021-2022 година Министерството за образование и наука првпат воведува стипендии за докторски студии во државата, со што се излегува во пресрет на потребите...

Македонија 05.08.21 | 10:26

Во тек се конкурси за стипендии за постдипломски студии

Министерството за образование и наука (МОН) соопшти дека се во тек конкурсите за доделување стипендии за постдипломски студии. Планирани се 50 стипендии со месечна висина...

Македонија 04.08.21 | 10:02

Објавени конкурсите: Учениците и студентите да аплицираат за стипендии за 2021-2022

Министерството за образование и наука ги објави конкурсите за доделување ученички и студентски стипендии за учебната/студиската 2021-2022 година и соопшти дека годинава...

Македонија 21.07.21 | 13:21

Царовска: Од септември учениците ќе добиваат зголемени стипендии од 3.500 денари

Во просек за 11 отсто се зголемуваат ученичките стипендии кои ќе се исплаќаат со стартот на новата учебна година. Со владината одлука којашто е донесена во понеделникот...

Скопје 09.05.21 | 11:12

Стипендии за првачиња со попреченост – потребни документи

Сите родители на ученици со попреченост во општина Карпош, чии деца ќе бидат запишани во прво одделение во учебната 2021/2022 година ќе можат да аплицираат за месечна стипендија...

Македонија 06.05.21 | 15:07

Исплатени ученичките и студенските стипендии за мај

Министерството за образование и наука денеска соопшти дека се исплатени ученичките и студенските стипендии за мај годинава. Сите корисници на стипендии кои ги доделува...

Македонија 23.04.21 | 19:32

Стипендии за студии во Јапонија: Конкурс на Јапонската амбасада во Скопје

Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија (МЕХТ) ги повикува потенцијалните кандидати од Република Македонија да се пријават за...

Македонија 02.04.21 | 20:07

МОН ги исплати ученичките и студентските стипендии на сите корисници за месец април

Министерството за образование и наука информира дека согласно новиот начин и динамика на редовна месечна исплата на средствата за ученички и студентски стипендии...

Македонија 01.04.21 | 11:20

МОН: Стипендии од 3.500 денари за учениците во дуалните паралелки

Министерството за образование и наука (МОН) од наредната учебна година ќе ги зголеми стипендиите за учениците од средните стручни училишта. Обезбеден е фонд за 2.200 стипендии...

Македонија 25.01.21 | 23:12

Се доделуваат стипендии за студии и истражувања во Словенија во академската 2021/2022 година

Врз основа на Протоколот меѓу министерствата за образование на Македонија и Словенија од 2016 година, словенечкото Министерство за образование, наука и спорт доделува...

Македонија 02.11.20 | 13:57

Пријавувањето на конкурсите за ученички стипендии трае до 9 ноември

Министерството за образование и наука потсетува дека во тек е аплицирањето за стекнување на правото на ученичка стипендија во учебната 2020/2021 година, кое трае заклучно...

Македонија 28.10.20 | 12:05

Објавени конкурсите за ученички стипендии, воведени нови категории за техничките струки

Министерството за образование и наука (МОН) информира дека од вчера започна аплицирањето за стекнување на правото на ученичка стипендија во учебната 2020/2021 година. Конкурсите...

Македонија 28.07.20 | 21:45

Владата ќе додели 50 стипендии за студенти со македонско потекло кои живеат во држави на Балканот

Владата на денешната седница донесе одлука да додели 50 стипендии за студенти со македонско потекло кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров. На денешната седница...

Македонија 23.07.20 | 11:30

Дополнет Конкурсот за стипендии за постдипломски студии во странство

Министерството за образование и наука објави дополнување на Конкурсот за доделување стипендии за втор циклус студии во странство, за академската 2020/2021 година. Во Конкурсот,...

Економија 03.06.20 | 09:56

Доцни исплатата на студентските стипендии кога најмногу им требаат на студентите

До крајот на јуни или почетокот на јули ќе бидат исплатени сите стипендии стекнати по различни основи, извести Министерството за образование и наука. Студенти од повеќе...

Македонија 13.05.20 | 15:48

Барањата на студентите за исплата на стипендиите и помош за студенти погодени од кризата МОН не ги ислуша

Студентите се гласни но никој не ги слуша. Министерството за образование и наука останало глуво на барањата кои Студенското собрание на УКИМ ги испратило уште на 30 април...

Скопје 14.09.19 | 13:26

25 ученици со попреченост од средните училишта во Скопје ќе добиваат стипендии

25 ученици со попреченост од средните училишта на Град Скопје ќе добиваат стипендии во текот на 9 месеци, а висината на стипендијата е 3.000 денари нето износ.Градот Скопје...