Ознака: статистика
Економија 07.03.20 | 09:27

Поразително: Само 0,3 отсто од жените во Македонија би прифатиле работа за месечна плата над 40.000 денари!

Плата од 12.000 до 20.000 е прифатлива за повеќе од половина жени во земјава. Податоците на Државниот завод за статистика објавени по повод Меѓународниот ден на жената – 8...

Македонија 27.02.20 | 15:27

Битола умира најбрзо

Природниот прираст во земјава во четвртиот квартал од 2019 година е негативен и изнесува минус 49, односно за толку бројот на живородените деца е помал од бројот на умрените...

Црна хроника 25.08.19 | 08:31

70 граѓани загинале за шест месеци во сообраќајки

Во првите шест месеци  70 граѓани животот го загубиле  на патиштата низ Македонија, оваа година.  Во 2018 година, според податоците од СВР Скопје, вкупниот број жртви во...

Калеидоскоп 11.07.19 | 14:47

Мажите побројни од жените во Македонија

Машката популација во земјава е побројна женската. Статистичките податоци покажуваат дека има над 3.000 повеќе мажи од жени. Вкупниот број на населението на крајот на...

Црна хроника 19.06.19 | 14:11

Лани 477 лица умреле од насилна смрт

Во 2018 година бројот на почината лица од насилна смрт е зголемен за 13,3 отсто, односно бројот на умрени лица изнесува 477, додека во 2017 година починати се 421 лице. Според податоците,...

Економија 22.04.19 | 13:27

Само еден отсто од жените во Македонија земаат плата повисока од 40.000 денари

Од вкупниот број вработени во земјава, 60,8 проценти се мажи, а 39,2 отсто се жени. Најновите податоци од Државниот завод за статистика покажуваат економски јаз по родова...

Македонија 29.03.19 | 13:57

Директорот на Статистика: Никој нема да се протне на пописот догодина

Лицата кои живеат во странство ќе се попишуваат на два начина. Прво ќе се овозможи преку посебна апликација на нашата веб страница овие лица сами да се попишат, а втората...

Интима 18.02.19 | 23:34

Најлошите љубовници се со исти карактеристики

Оценка на најлошите љубовници според националноста составил сајтот OnePoll. Од таму советуваат дамите внимателно да ги прочитаат поглавјата, пред да се качат во туристички...

Семејство 20.12.18 | 11:31

Македонците најмногу се разведуваат во декември

Бројот на склучени бракови во Македонија бележи пораст, но зголемување има и кај бројот на разведени бракови, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика...