Ознака: ССМ
Економија 01.12.22 | 15:04

ССМ ја поздравува одлуката: Недела останува неработен ден, Уставниот суд – заштитник на работниците

Уставниот суд застана на страната на вистината и правдата и не ја прифати иницијативата на Стопанската комора, односно го потврди ставот на Сојузот на синдикатите на...

Економија 22.11.22 | 15:10

ССМ: Сите пратеници едногласно да предложат и изгласаат подобрување на работничкиот стандард

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) до координаторите на пратеничките групи достави отворено писмо со предлог барање сите пратеници едногласно да предложат...

Економија 18.11.22 | 19:26

ССМ: Укинувањето на колективниот договор во земјоделство е директно кршење на работничките права

Откако Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ) реагираше за укинувањето на Колективниот договор во Министерството...

Скопје 14.11.22 | 10:56

ССМ: Закажана итна седница на УО на скопски „Водовод“ за отказот на претседателот на СО на СУТКОЗ

На барање на Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва (СУТКОЗ) при Сојуз на синдикатите...

Скопје 11.11.22 | 11:09

ССМ: Претседателот на синдикатот на „Водовод“ незаконски е избркан од работа

Сојузот на синдикати на Македонија денеска објави дека претседателот на синдикалната организација на „Водовод и канализација“ Стојанче Кашински добил отказ од страна...

Скопје 28.10.22 | 10:48

ССМ: Обезбедувањето да го претресува директорот на ЈП „Водовод“ да не носи ладно оружје

Загрижени вработени од скопскиот водовод денеска побараа помош од Сојузот на синдикати на Македонија – ССМ и СУТКОЗ како репрезентативен Синдикат во комуналните дејности...

Скопје 23.10.22 | 14:40

ССМ: УО на „Водовод“ го укина решението за раскин на договорите на 93 вработени

Врз основа на укажувањата од страна на единствениот репрезентативен синдикат за комунални дејности Синдикатот СУТКОЗ при ССМ за незаконските активности на Марјан...

Скопје 20.10.22 | 13:11

ССМ: Сите возачи и работници во ЈСП застанаа зад барањето за плата

Сојузот на синдикати на Македонија смета дека градоначалничката на Град Скопје и в.д. директорот на Јавното сообраќајно претпријатие се виновни што над 1.000 семејства...

Економија 09.10.22 | 21:02

Димовски: Државата треба да ги субвенционира работниците за да преживеат, тие пак се заборавени од власта

„Работниците никаде не ги слушнавме во предложените мерки на Владата, а знаеме дека согласно порастот на минималната синдикална потрошувачка кошничка само за исхрана...

Економија 08.10.22 | 12:15

ССМ: Минималната синдикална кошница достигна 50.224 денари за септември

Минималната синдикална кошница која ја пресметува Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) достигна 50.224 денари за септември, соопштија од синдикатот. Истовремено, оттаму...

Економија 07.10.22 | 15:09

ССМ: Инфлација 18,7 отсто, синдикалната кошничка 50.244,00 денари, Владата доцни со мерките

Инфлацијата излезе надвор од контрола и таа според п оследните пресметки достигна високи 18,7 проценти, а Владата не презема ништо во изминатиот период да се спречи ваквиот...

Економија 07.10.22 | 10:01

ССМ: Јавната закана на фирмите за отпуштања ќе донесе социјален немир

Владата сериозно да го разгледа и да го осуди условувањето на компаниите кои вчера се заканија дека ќе отпуштат од 30 до 50 проценти од работниците поради зголемените...

Македонија 22.09.22 | 08:19

ССМ: Владата ветува дека ќе има поголеми плати, а го прекина социјалниот дијалог

Владата го прекина социјалниот дијалог, а последниот состанок на Економско-социјалниот совет се одржа во мај оваа година. Методологијата од Владата се најавува од почетокот...

Скопје 15.09.22 | 15:08

ССМ бара од Арсовска да ја преиспита одлуката за отпуштање 100 работници од Водовод

СУТКОЗ при ССМ бара од градоначалничката на Град Скопје, Дан­ела Арсовска да ја преиспита одлуката на ново назначениот в.д директор на ЈП Водовод и канализа­ција Скопје...

Економија 13.09.22 | 14:13

ССМ го повикува Уставниот суд да ја отфрли иницијативата на Стопанската комоа за „работа во недела”

Сојузот на синдикатите на Македонија го повикува Уставниот суд да ја отфрли иницијативата на Стопанската комора на Македонија која се однесува на оспорениот...

Економија 09.09.22 | 18:17

ССМ: Животот станува прескап, 48.234,00 денари само за преживување

ЖИВОТОТ СТАНУВА ПРЕСКАП, 48.234,00 ДЕНАРИ САМО ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ, пишува ССМ на својот фејсбук профил. Сојузот на синдикатите на Македонија изминатиот период аргументирано...

Економија 02.09.22 | 14:46

ССМ ја тужи Владата

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) како репрезентативен синдикат на национално ниво и во приватниот и во јавниот сектор во Република Македонија ги претствува...

Економија 04.08.22 | 13:14

Лебот за една година поскапе над 100 отсто, маслото за јадење за 94 отсто: Синдикатот не отстапува од барањето за повисоки плати во јавниот сектор

Владата ги остава работниците и граѓаните сами да се снаоѓаат како знаат и умеат во услови на пост-ковид, економска, енергетска и воена криза со која се соочуваат, пишуваат...

Економија 27.07.22 | 12:31

7.384 денари недостигаат минимум нормален живот на четиричлено семејство

Владата да донесе одлука за зголемување на платите за 18,4 отсто согласно Законот, а не да ги манипулира работниците со паушални зголемувања на платите од 2, 3, 5, 10, 15 отсто...

Економија 27.07.22 | 11:39

ССМ: Владата да донесе одлука за зголемување на платите за 18,4 отсто

Владата да донесе одлука за зголемување на платите за 18,4 отсто согласно Законот, а не да ги манипулира работниците со паушални зголемувања на платите од 2, 3, 5, 10, 15 отсто...