Ознака: роман
Култура 05.05.19 | 16:49

„Македоника литера“ го објави романот „Ги изеде дождот“ од Жарко Милениќ

„Македоника литера“ од Скопје неодамна го објави романот „Ги изеде дождот“ на Жарко Милениќ, во превод од хрватски јазик на Анета Пауноска. Дејството во романот се...

Култура 22.04.19 | 10:32

„Прашај го тато“-нов роман од чешкиот писател Јан Балабан на македонски јазик

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје неодамна го објави романот „Прашај го тато“ на чешкиот писател Јан Балабан, во превод од чешки јазик...

Култура 22.04.19 | 10:02

„Матица македонска“ ќе го промовира романот „Интернат“ од украинскиот писател Сергиј Жадан

На 23 април 2019 година (вторник) во 19 часот, во книжарницата на „Матица македонска“ од Скопје ќе биде промовиран романот „Интернат“ од големиот украински писател Сергиј...

Култура 16.04.19 | 11:09

„Или-Или“ го објави романот „Последните денови на Ханс“ од Михајло Свидерски

Денеска од печат излезе романот „Последните денови на Ханс“ од младиот македонски писател Михајло Свидерски. Овој роман е 171 објава во едицијата ПРОаЗА на издавачката...

Култура 08.04.19 | 10:42

„Песот со тажен поглед“-нов роман од Оливера Николова

„Матица македонска“ го објави романот „Песот со тажен поглед“ од Оливера Николова. Најновото дело на познатата писателка е автентично сведоштво за човечките судбини...

Култура 05.04.19 | 11:43

„Мрежата на Мамли“ – нов роман од Блаже Миневски

„Матица македонска“ го објави новиот роман на Блаже Миневски, насловен „Мрежата на Мамли“. Во своето најамбициозно дело, познатиот писател ги отсликува судбинските...

Култура 18.03.19 | 10:11

Романот „Време за живот“ од Торенте објавен на македонски јазик

„Македоника литера“ од Скопје го објави романот „Време за живот“ од шпанскиот писател Маркос Хиралт Торенте, во превод од шпански јазик на Ненад Велковски. „Време...

Култура 22.01.19 | 13:07

Промоција на романот „Маџун“ од академик Влада Урошевиќ

На 24.01.2019 (четврток), со почеток од 19 часот, во Кино Култура, ќе се одржи промоција на најновиот роман „Маџун“ на еден од најзначајните македонски писатели, академик...

Култура 17.01.19 | 10:53

„Македоника литера“ го објави романот „Сапунот на Леополд Блум“ од Нора Југа

„Македоника литера“ од Скопје неодамна го објави романот „Сапунот на Леополд Блум“ од романската писателка Нора Југа, во превод од романски јазик на Ирина Кроткова. „Сапунот...

Култура 14.01.19 | 09:48

Објавен романот „Крусо“ од германскиот писател Луц Зајлер

Издавачката куќа Готен го објави романот „Крусо“ од германскиот писател Луц Зајлер. За овој роман, Зајлер ја доби Германската книжевна награда и наградата „Уве Јонсон“. 1989...

Култура 11.01.19 | 11:31

„Антолог“ го објави „Лорд Морд“ – новиот роман на Милош Урбан

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го објави романот „Лорд Морд“ на чешкиот писател Милош Урбан, авторот на бестселерот „Седумцкрвие“. Станува збор за готски...

Култура 25.12.18 | 09:50

„Готен“ го објави романот „Пчели“ од естонскиот писател Мелис Фридентал

Издавачката куќа Готен го објави романот „Пчели“ од современиот естонски писател Мелис Фридентал. Мелис Фридентал (1973) е естонски писател, кој својата репутација ја...

Култура 19.12.18 | 13:20

„Утеха за голите“ – нов роман од Давор Стојановски, во издание на „Или-или“

Деновиве од печат излезе новиот роман „Утеха за голите“ од Давор Стојановски, добитникот на наградата „Роман на годината 2016“ за книгата „Собирачи на пепел“. Ова...

Култура 11.12.18 | 12:12

„Бата прес“ го објави историскиот роман „Ангелите од Москополе“ од романската писателка Катја Максим

Во издание на „Бата прес“ се објави историскиот роман „Ангелите од Москополе“ од познатата романска писателка Катја Максим, а делото од романски на македонски јазик...

Култура 10.12.18 | 11:37

Промоција на епистоларниот роман „101 живот“ од Весна Мојсова Чепишевска

Во издание на „Матица македонска“ од печат излезе епистоларниот роман „101 живот“ од Весна Мојсова-Чепишевска (1967) и Елена Атанасиу (1981). На страниците од делото авторките...