Ознака: рис
Калеидоскоп 02.03.21 | 09:41

Обележан првиот мажјак рис во резерватот „Јасен“

Македонското еколошко друштво (МЕД) во соработка со вработените од резерватот „Јасен“ на крајот на февруари со ГПС околувратник успешно обележале млад мажјак од загрозениот...

Македонија 25.11.20 | 14:07

Уништена опремата за проучување на балканскиот рис во Кичевско

Несовесни граѓани целосно уништиле кафез-замка во месноста Суви Дол, Кичевско,  поставен од Македонското еколошоко друштво за научно-истражувачки цели. Кафезот не...

Калеидоскоп 11.11.20 | 10:54

Мавровскиот рис Бистри владее низ шумите на националниот парк

Уште една фотографија од убавецот Бистри. Национален парк Маврово со поставените камери повторно го регистрираше овој рис како комотно шета низ планинските предели. Женката...

Калеидоскоп 02.04.20 | 10:42

Заловена нова рисица, трета женка по ред, ќе се вика Атиџе

Македонското еколошко друштво (МЕД) обележа нова единка од балканскиот рис близу селото Ничпур, во Националниот парк „Маврово“. Обележувањето се случи пред еден месец....

Калеидоскоп 05.03.20 | 14:20

Лиза е втората заловена рисица во Национаниот парк Маврово

На 24 февруари 2020 година рисаџиите од Македонското еколошко друштво (МЕД), заедно со претставници од Националниот парк „Маврово“, успешно заловија уште една единка...

Калеидоскоп 12.07.19 | 12:03

Снимен рис во Маврово

Во Националниот парк „Маврово” е направена нова фотографија од балкански рис. Фотографијата од преубавото животно е направена со помош на фотозамки во рамките на...

Црна хроника 31.05.19 | 12:37

Украдени камерите за следење на рисот во Маврово

Непознати сторители украле две видео камери со кои се следи движењето на животните и рисот во националниот парк „Маврово”. Според СВР Тетово кражбата вчера ја пријавил...