Ознака: потрошувачи
Економија 02.06.23 | 09:12

На што се жалеле најмногу потрошувачите во АХВ годинава?

Од вкупно поднесените претставки годинава кои се однесуваат на безбедноста на храната, 17 се поврзани со Добрата хигиенска пракса, а 15 се за промени во органолептичките...

Психологија 30.04.23 | 16:02

Зошто лименките со газирани сокови стануваат потенки?

Сте забележале ли дека потенките лименки со сок стануваат сè попопуларни? Пакувањето игра голема улога дали ќе купите одреден производ. Така, и брендовите за пијалоци...

Балкан 28.03.23 | 17:58

Им одѕвони на гаранциите на 3 и 5 години за белата техника: ЕП донесе одлука која се однесува и на потрошувачите на Балканот

Европскиот парламент изгласа директива за забрана на вградени кварови кај домашните апарати. Имало 39 гласа За, додека само еден бил Против. Станува збор за директива...

Економија 13.10.22 | 15:12

Плаќаме скапо за расипани производи оти трговците ги исклучуваат фрижидерите

Организацијата на потрошувачи на Македонија(ОПМ) останува на барањето да се замрзнат цените на производите, а не на маржите. Од март годинава постојано добиваат претставки...

Економија 06.06.22 | 14:50

Презентирани четири блок-тарифи на потрошувачка на струја: Оние кои трошат помалку, ќе плаќаат помалку

Со измените на тарифниот систем за електрична енеригја кои ги најавува Регулаторна комисија за енергетика за потрошувачите на регулираниот пазар, поточно за домаќинствата...

Економија 24.02.21 | 17:44

Potrosuvaci MK – нова апликација за заштита на правата на потрошувачите

Институтот за стратешки истражувања и едукација (ИСИЕ) денеска промовираше нова мобилна апликација за заштита на правата на потрошувачите – Potrosuvaci MK. Апликацијата...

Економија 24.08.20 | 07:58

Потрошувачите во Македонија имаат најмногу поплаки за белата техника и за мебелот

Техничките производи, белата техника и производите во домот, се меѓу најзастапените производи за кои се жалaт потрошувачите. Податоците на Организацијата на потрошувачи...

Калеидоскоп 03.12.19 | 10:18

Ова се вашите права: Што треба да знаете доколку не сте задоволни од купениот производ?

Граѓаните купуваат различни видови производи, без разлика дали станува збор за прехранбени производи или пак примамени како резултат на попустите најчесто купуваат...

Свет 02.10.19 | 14:22

ЕК одлучи: Апаратите за домаќинство мора да траат најмалку 10 години без поправки

Со новите мерки донесени од Европската комисија за еко-дизајн на електрични уреди, кои ќе стапат во сила во 2021 година, е предвидено компаниите за бела техника да ги направат...