Ознака: омаж
Култура 12.02.20 | 09:19

Омаж за Неда Арнериќ во Кинотека

Белградската актерката Неда Арнериќ (1953-2020), еден од најпознатите ликови во некогашната југословенска кинематографија, остави траен белег и во македонскиот филм, посебно...

Култура 24.06.19 | 10:10

Омаж на Јохан Мелин во Кинотека

Јохан Мелин е писател и филмски режисер. Роден ´79 – тој порасна во малото гратче Харијунга во Шведска на домашни коктели од панк, поезија, социјализам и посета на кина....

Култура 29.05.19 | 11:19

Кинотека подготвува омаж на еден од најголемите европски и светски режисери, Рајко Грлиќ кој ќе гостува во Скопје

Во Кинотеката од 31 мај до 4 јуни ќе се одржи омаж на еден од најголемите европски и светски режисери, Рајко Грлиќ. Тој ќе биде лично присутен на сите проекции, додека на...

Култура 20.05.19 | 09:45

Омаж на Рајко Грлиќ во Кинотека

Медитеранот ги поседува сите карактеристики на мултикултурна утопија и истовремено сите одлики на глобалната егзистенцијална криза, пишува Елана Паст во есејот под...

Култура 19.04.19 | 12:40

Омаж на Јованоски на „Скопје филм фестивал“: Мето е еден од оние актери кои го одбележаа македонското глумиште

Со врачувањето на Повелбата за исклучителен придонес во филмската уметност, синоќа во Кинотеката започна „Омажот на Мето Јовановски“, кој е дел од програмата на 22....