Ознака: Oхрид СОС
Црна хроника 25.03.21 | 13:35

Охрид СОС: Владата задоцни, објектот „Парк“ е веќе урнат!

И покрај силните реакции од јавноста и стручната фела, минатата недела беше срушен објектот на некогашниот ресторан Парк во Охрид, кој е ремек дело на архитектурата....

Култура 17.03.21 | 14:09

„Охрид СОС”: Ресторанот „Парк” да се прогласи за споменик на културата

Граѓанската еколошка иницијатива „Охрид СОС”, денеска, до институциите поднесе Иницијатива за прогласување на ресторанот „Парк”, кој се наоѓа на брегот на Охридското...

Македонија 13.03.21 | 09:03

Охрид SOS: Што крие од јавноста Секторот за урбанизам во Општина Охрид?

Граѓанското здружение Охрид SOS со отворено писмо повикуваат да се почитува Законот за слободен пристап до информации во Општина Охрид. ШТО КРИЕ ОД ЈАВНОСТА СЕКТОРОТ...

Култура 04.03.21 | 09:09

„Охрид СОС“ најави тужба против градоначалникот на Охрид поради непостапување по закон

Граѓанската иницијатива „Охрид СОС” најави дека ќе покрене тужба против градоначалникот на Охрид Константин Георгиески, доколку тој, односно Општина Охрид не усвои...

Македонија 12.01.21 | 12:25

Само оној кој нема допир со реалноста може да си дели комплименти дека направил „значајни чекори за зачувување на статусот на Охрид“ велат од Охрид SOS

Граѓанската иницијатива „Охрид SOS“ во реакција објавена на социјалните мрежи повторно го впери прстот во владините институции. Смета дека тие се главни виновници...

Вести 23.06.20 | 15:55

„Охрид SOS“: Дали за Струга важат посебни закони!?

Граѓанската иницијатива за заштита на животната средина „Охрид SOS“ преку соопштение објавено на социјалните мрежи побара од Владата да го соопшти планот и предвидената...

Калеидоскоп 15.04.20 | 14:28

Охрид SOS: Општина Охрид нетранспарентно преку прередување на тротоарите, протна и сеча на дрворед

Граѓанското здружение Охрид SOS реагира на сечата на дрва која се случила на улицата „Туристичка“ во Охрид за време на карантинот. „РЕКОНСТРУКЦИЈА“ Дека Општина Охрид постапува...

Економија 17.02.20 | 13:56

Градежна механизација пробива пат низ шумата во Јабланица, мештаните на протест

Здружението Охрид SOS алармира дека градежна механизација пробива пат низ шумата на Јабланица под изговор дека ќе служи за сеча на шума. Без согласност од локалното население,...

Здравје 15.01.20 | 16:22

Охрид СОС: Во законот за отпад нема конкретни мерки за инспекциска контрола во Охридскиот регион

Граѓанската иницијатива Охрид СОС има забелешки на новиот пакет закони за отпад и смета дека тој е целосно во корист на крупниот капитал. Во продолжение ја пренесуваме...

Македонија 13.12.19 | 12:26

Охрид SOS: Во Охрид сѐ тече, сѐ се менува, само лошото владеење си останува

Граѓанската иницијатива Охрид SOS со отворено писмо реагира на лошото владеење во Општина Охрид и стратешките документи за градот под заштита на УНЕСКО кои се изработени...

Економија 09.12.19 | 19:17

„Охрид SOS“ бара разрешување на тројца службеници на МЖСПП: Влатко Трпески, Александар Настов и Бранко Мицевски

Активистите на еколошката Граѓанска иницијатива „Охрид SOS“ денеска испратија Отворено писмо до министерот за животна средина и просторно планирање, во кое укажуваат...

Здравје 11.11.19 | 14:55

Охрид SОS: Kога науката зборува, се молчи и се слуша, марина во Студенчипо блато не смее да има!

Претставници на Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ учествуваа на презентацијата на проект за Студенчишко блато и го испратија отвореното писмо до јавноста: За една...

Калеидоскоп 14.10.19 | 15:18

Охрид SOS: За вечниот конфликт на Општина Охрид со дрвјата

Граѓанската иницијатива Охрид SOS се јави со писмена реакција до медиумите по повод вчерашното масакрирање на дрвата во паркот Горица, во близина на хотелот „Олгица“...