Ознака: нова книга
Култура 13.03.20 | 13:50

„222 антиупатства за лична употреба (1978-2018)“- нова книга од Александар Прокопиев

Книгата „222 антиупатства за лична употреба (1978-2018)“ од Александар Прокопиев излезе од печат во издание на издавачката куќа Авант прес од Скопје. Книгата претставува...

Култура 27.01.20 | 10:40

„Македоника литера“ ја објави книгата „Мудроста на Конфучиј. Научете да бидете врвен лидер“

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, деновиве ја објави книгата „Мудроста на Конфучиј. Научете да бидете врвен лидер“, во превод од англиски...

Култура 21.01.20 | 11:58

„Македоника литера“ го објави романот „Адам и Ева“, едно од ремек делата на Ливиу Ревреану

„Македоника литера“ од Скопје, деновиве го објави романот „Адам и Ева“ од романскиот писател Ливиу Ребреану, во превод од романски јазик на Ирина Кроткова. „Адам...

Култура 11.12.19 | 12:14

Книжевно пладне со Братислав Ташковски

По повод излегувањето од печат на романот „Години од слама“, во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ од Скопје, на 11 декември (среда) ќе се одржи книжевна...

Култура 30.11.19 | 10:20

„И на небо и на земја“, нова книга на отец Милан Ѓорѓевиќ

„И на небо и на земја“ е новата книга на македонскиот теолог и философ отец д-р Милан Ѓорѓевиќ, што ја објави издавачката куќа Паблишер. Ова е трета книга на Ѓорѓевиќ...

Култура 25.11.19 | 10:29

„Македоника литера“ за прв пат на македонски јазик ја објави книгата „Менциј“

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, деновиве ја објави книгата „Менциј“, во превод од старокинески јазик и со предговор и белешки на Игор...

Култура 18.11.19 | 09:38

„Мост преку времето“-нова книга на Билјана Жеревска

Деновиве, во издание на „Дијалог“ од Скопје, се појави книгата „Мост преку времето“ од Билјана Жеревска, истакнато име од современото македонско телевизиско новинарство....

Култура 10.11.19 | 11:24

„Или-Или“ го објави новиот роман на Снежана Младеновска Анѓелков „Молчи со отворена уста“

Издавачката куќа „Или-Или“ го објави новиот роман „Молчи со отворена уста“ од Снежана Младеновска Анѓелков кој ќе излезе од печат в понеделник, на 11 ноември, како...

Култура 01.10.19 | 09:34

Стрип книжарницата „Бункер“ го промовира романот „Легендите на Тур де Франс“ од Јан Клејне

Стрип книжарницата „Бункер“ го објави новиот графички роман „Легендите на Тур де Франс“ од Јан Клејне. Промоцијата ќе се одржи утре (02.10.2019), среда во Котур Кафе и Филм. Промотори...

Култура 30.09.19 | 10:50

„Македоника литера“ објави нова книга од Киро Донев

Друштвото за издавачка куќа „Македоника литера“ од Скопје деновиве ја објави книгата сораскази за деца „Дарко во зоо паркот“ на македонскиот писател Киро Донев.Оваа...

Култура 03.09.19 | 15:48

Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ ја објави книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев

Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ ја објави книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев. Како што информира Фондацијата „Небрегово“, во книгата...

Култура 16.07.19 | 13:51

Објавен шестиот том од серијата „Клучните концепти во кинеската мисла и култура“

„Македоника литера“ деновиве го објави шестиот том од серијата „Клучните концепти во кинеската мисла и култура“, двојазично – на македонски и на англиски јазик....

Култура 03.07.19 | 14:03

„Лет со умот кон папокот на универзумот“, нова книга за деца и за тинејџери од Љубомир Грбевски

Најновата книга на Љубомир Грбевски „Лет со умот кон папокот на универзумот“, ќе биде промовирана в петок (05.07.2019) во 12 часот во градската кафеана „Пелистер“ во рамките...

Култура 01.07.19 | 12:07

„Македоника литера“ го објави романот „Здивена“ од Марина Шур Пухловски

„Македоника литера“ од Скопје неодамна го објави романот „Здивена“ на хрватската писателка Марина Шур Пухловски, во превод од хрватски јазик на Ана Антоновска. Романот...

Култура 06.06.19 | 12:27

„Македоника литера“ го објави романот „Обител“ од Захар Прилепин

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје деновиве го објави романот „Обител“ на рускиот писател Захар Прилепин, во превод од руски јазик на Ленче...

Култура 02.05.19 | 10:21

„Македоника литера“ ја објави книгата со раскази „Ужас и големи трошоци“ од Роберт Перишиќ

 „Македоника литера“ од Скопје неодамна ја објави книгата со раскази „Ужас и големи трошоци“ од хрватскиот писател Роберт Перишиќ, во превод од хрватски јазик на...

Култура 23.04.19 | 16:44

„Или-или“ ја објави новата книга на Лидија Димковска „Кога заминав од Карл Либкнехт“

Утре (среда, 24 април) од печат излегува новата книга „Кога заминав од Карл Либкнехт“ на наградуваната македонска писателка Лидија Димковска, во изадние на „Или-Или“....

Култура 20.12.18 | 10:39

„Пливање спротиводно“ – нова книга на Ненад Јолдески во издание на „Или-или“

Деновиве од печат излезе новата книга на Ненад Јолдески насловена „Пливање спротиводно“. Се работи за 168 издание во популарната едиција „ПРОаЗА“ на издавачката куќа...

Култура 19.12.18 | 10:16

„Женски декамерон“ од руската писателка Јулија Вознесенскаја првпат на македонски јазик

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје ја објави книгата „Женски декамерон“ од руската писателка Јулија Вознесенскаја. Ова дело е прв превод на македонски од Вознесенскаја,...