Ознака: народна банка
Економија 20.11.20 | 11:09

Од суштинска важност е да се зачува независноста на Народната банка, порачува Мисијата на ММФ

Со оглед на клучното значење на капацитетот на Народната банка на Република Македонија да презема навремени супервизорски активности за да ја обезбеди стабилноста...

Економија 08.11.20 | 21:05

Дали Народна банка видела дека Еуростандард банка одобрила и масовно пласирала сомнителни кредити на 58 фирми во вкупен износ од 16,8 милиони евра?

Знае ли Народна банка што е тоа одговорност, прашуваат од Здружението на оштетени штедачи од Еуростандард банка. Седнати во удобни фотељи, скапо платени од наши народни...

Економија 02.11.20 | 10:58

Ангеловска-Бежоска: Народна банка на оваа криза одговори со олабавување, а не со заострување на монетарната политика

Oва е прва криза во којашто првичниот одговор на нашата централна банка е олабавување, а не заострување на монетарната политика. На пример, за време на глобалната финансиска...

Економија 22.10.20 | 08:34

Се јавија оштетените штедачи во Еуростандард банка: Главната улога во овој серијал ја има Народната банка

Оштетените штедачи на Еуростандард банка преку соопштение се јавија со свој став за пропаѓањето на банката. Тие објаснуваат дека во оваа, како што ја нарекуваат сезона...

Економија 16.10.20 | 15:50

НБРМ поднесе кривична пријава против поранешни директори поради стечај на Еуростандард банка

Народната банка информира дека до Јавното обвинителство има поднесено кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка АД Скопје, сега во стечај. Имајќи...

Економија 14.10.20 | 10:58

Народна банка: Економијата во третиот квартал ќе има поумерен пад

Неизвесноста и ризиците од идните макроекономски ефекти од пандемијата предизвикана од ковид-19 и натаму постојат, како во глобални рамки, така и во рамките на домашната...

Економија 20.09.20 | 16:31

Народна банка: Довербата во домашниот финансиски систем е висока

Довербата во домашниот финансиски систем е висока и во споредба со минатата година останува на високо непроменето ниво, потврдуваат резултатите од годишната Анкета...

Економија 01.09.20 | 14:24

НБ: Банките можат да овозможат втор период на одложена отплата на кредитните обврски

Народната банка одржа неколку состаноци со претставници на Македонската банкарска асоцијација (МБА) во врска со втор период на одложена отплата на обврските на клиентите...

Економија 25.08.20 | 18:45

Народна банка: Со донесување Решение за укинување дозволата за Еуростандард банка, престануваат надлежностите на НБ

Во врска со јавниот повик на сопственикот на Еуростандард банка, Трифун Костовски, Народната банка, во соопштение наведува дека дозволата за основање и работење на...

Економија 24.08.20 | 12:04

Антикорупциска нема да покрене санкции против Ангеловска иако знаела за пропаѓањето на Еуростандард банка

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) не утврдува кривична одговорност, но од етички аспект го покренува прашањето од високо ниво и ќе препорача да се...

Економија 18.08.20 | 14:17

ЕЦБ и овозможи на Народната банка користење ликвидносни средства до 400 милиони евра

По извршената оценка на барањето за ликвидносна поддршка поднесено од Народната банка, Европската централна банка (ЕЦБ) позитивно одговори на барањето, преку одобрување...

Економија 16.08.20 | 13:28

Народната банка апелира нејзините одлуки да не се ставаат во политички контексти

Народната банка е институција со уставно и законски гарантирана самостојност и независност, којашто при остварување на своите законски утврдени цели и задачи се води...

Економија 16.08.20 | 11:03

За Богов одлуката за одземање на дозволата за работа на „Еуростандард банка“ е исправна

Гувернерката ја донесе единствената исправна одлука за „Еуростандард банка“ во дадената ситуација. Кога би бил на нејзиното место би ја донел истата одлука, изјави...

Економија 15.08.20 | 18:24

Нина Ангеловска ги повлекла парите откако НБРМ донела решение за затворање на Еуростандард банка

Иако тврдеше дека своите депозити во банката ги повлекла пред подолг период и дека немаат никаква поврзаност со затворањето на „Еуростандард банка”, документ-решение...

Економија 15.08.20 | 17:31

Народна банка ќе го тужи Трифун Костовски за невистини и клевета

Народна банка ќе ги преземе сите расположливи правни средства против сопствениците на Еуростандард банка АД Скопје за невистините и клеветите по донесување на Решението...

Економија 15.08.20 | 16:07

Народна Банка: Мерките што ги презедовме кон „Еуростандард“ се за заштита на депонентите

Граѓаните треба да бидат спокојни – банкарскиот систем е и останува стабилен и сигурен. Стабилни и сигурни се сите други банки, како и штедилниците. Сите мерки кои ги...

Економија 05.08.20 | 11:33

Ангеловска-Бежоска: Девизните дознаки од иселениците важни за македонската економија

Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија, оценува гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска...

Економија 31.07.20 | 13:20

Народна банка: Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка

Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити со што сега таа е сведена на ниво од 4,80 проценти. Кај вкупните депозити во јуни се...

Економија 29.07.20 | 13:15

Народна Банка: Како да плаќате со мобилен телефон?

Народната банка објави ново видео од серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите“, којшто се изработува со поддршка од Европскиот...

Економија 17.07.20 | 14:10

Народната Банка и ОПМ заеднички ќе ги штитат граѓаните кои користат услуги од банките и штедилниците

Народната банка и Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ) заеднички ќе се залагаат за натамошно унапредување на заштитата на потрошувачите – корисници...