Ознака: на денешен ден
Македонија 16.06.20 | 10:04

77 години од бугарскиот масакр на 12 ваташки младинци

Денеска се навршуваат 77 години од стрелањето на 12 ваташки младинци. Во 11 часот ќе биде положено цвеќе на споменикот на 12 ваташки младинци во месноста Моклиште. Поради...

Калеидоскоп 24.07.19 | 09:02

Му судеа Македонците: По затвор во Идризово почина првиот претседател на Македонија

По затвор во Идризово почина првиот претседател на Македонија На 24 јули 1957 година во Прилеп умрел М. А. Ченто, македонски револуционер и државник, прв претседател на...

Вести 17.07.19 | 09:11

Шишков бил затворен за „јe*eм ти то“, а не „јe*ем Тито“

На 46 години во Скопје почина Ристо Шишков, истакнат филмски и театарски актер, еден од најголемите на сите времиња. Роден во 1940 г., во селото Мрсна, Серско, Егејска Македонија,...

Култура 17.07.19 | 08:59

Осуден за македонски национализам: По излегувањето од затвор почина Ристо Шишков

Ги издржа неправдата што му ја нанесоа кодошите, пресудата од комунистичкиот режим и затворскиот живот во Идризово, но немоќен беше пред болеста: на денешен ден пред...

Калеидоскоп 13.07.19 | 11:26

Не се најде јунак да му го донесе коските во независна Македонија: Панко Брашнаров почина на Голи Оток

Најстариот пратеник на Првото заседание на АСНОМ, прв претседател на Заседанието и прв потпретседател на АСНОМ, Панко Брашнаров, почина на 13 јули 1951 година во комунистичкиот...

Македонија 04.07.19 | 09:06

На денешен ден загинал Благој Јанков Мучето, жртва на бугарскиот окупатор и на Договорот со Бугарија

Еднокатна куќа во центарот на Струмица, во близина на Малиот градски парк, и денес потсетува на животот и делото на народниот херој Благој Јанков Мучето, кој на денешен...

Калеидоскоп 28.04.19 | 19:48

Солунските атентати започнале со експлозијата на бродот „Гвадалкивир“

Нападите започнале на 28 април 1903 година (нов стил) со експлозијата на парабродот Гвадалкивир, експлозивот бил поставен од Павел Шатев. Истата вечер Арсов, Мечев и Трчков...