Ознака: МСУ
Култура 09.03.23 | 08:56

Се отвора изложбата „Пејзаж на вознемиреност“ во Музејот на современата уметност – Скопје

Изложбата „Пејзаж на вознемиреност (култура и уметност за идното коегзистирање со еколошките кризи и климатски промени)“ се однесува на климатските состојби и еколошки...

Култура 07.03.23 | 14:45

За изложбата на Лубарда, МСУ – Скопје ќе организира музејски тури со кустос-водич

Почитувани посетители, поради големиот интерес за новоотворената изложба на дела од уметникот Петар Лубарда на 11-ти, 18-ти и 25-ти март од 13 до 14 часот, МСУ – Скопје ќе...

Култура 06.03.23 | 10:52

Во МСУ се отвора изложба посветена на климатските состојби и еколошки предизвици

Изложбата „Пејзаж на вознемиреност (култура и уметност за идното коегзистирање со еколошките кризи и климатски промени)“ се однесува на климатските состојби и еколошки...

Култура 01.03.23 | 09:00

Вечерва се отвора изложба на дела од Петар Лубарда во Музејот на современата уметност

На 1 март, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложба на дела од уметникот Петар Лубарда. Изложбата е заедничката соработка на министерствата...

Култура 28.02.23 | 09:33

Од 1 март во Музејот на современата уметност – Скопје делата на Петар Лубарда

На 1 март, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложба на дела од уметникот Петар Лубарда. Изложбата е заедничката соработка на министерствата...

Култура 23.02.23 | 17:52

Меѓународната изложба „Сè што ни е заедничко“ уште денеска во МСУ – Скопје

Меѓународната изложба „Сè што ни е заедничко“ можете да ја погледнете само уште денеска во МСУ – Скопје, информираат оттаму. До 25 февруари се уште ќе биде отворена...

Култура 20.02.23 | 15:09

Британската уметница Дилејн Ле Бас му подари дело на Музејот на современата уметност – Скопје

Британската уметница Дилејн Ле Бас, чии дела се дел од меѓународната изложба „Сè што ни е заедничко“ му подари дело на Музејот на современата уметност – Скопје, соопштија...

Култура 13.02.23 | 10:39

Проектот „Приказни од куќата на Ле Бас“ открива детали од животниот пат на уметницата и ја разоткрива и симболиката на деталите во делата

Музејот на современата уметност – Скопје на 1 февруари беше домаќин на британската уметница Дилејн Ле Бас, која изведе перформанс со кој на присутната публика ѝ ја претстави...

Култура 10.02.23 | 22:22

Изложба на дела од Петар Лубарда во МСУ

На 1ви март, со почеток во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложба на дела од црногорскиот уметник Петар Лубарда. Изложбата ќе биде...

Култура 07.02.23 | 11:11

Македонскиот уметник Ѓорѓе Јовановиќ донираше дело на МСУ – Скопје

Македонскиот уметник Ѓорѓе Јовановиќ донираше дело на МСУ – Скопје, соопштија од музејот. Диптих фотографија, 100 x 65 cm (x2) со наслов „Морски статуи“, 2015 е дело, кое...

Култура 01.02.23 | 09:44

Предавање и перформанс на британската уметница Дилејн Ле Бас вечерва во МСУ

На 1 февруари, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје предавање и перформанс ќе одржи британската уметница Дилејн Ле Бас. Разговорот со неа ќе го води...

Култура 31.01.23 | 11:30

Перформанс и предавање на уметницата Дилејн Ле Бас во МСУ – Скопје

Утревечер, на 1 февруари, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје предавање и перформанс ќе одржи британската уметница Дилејн Ле Бас. Разговорот со неа...

Култура 30.01.23 | 10:19

Предавање и перформанс на британската уметница Дилејн Ле Бас во МСУ

По повод отворената изложба „Сѐ што ни е заедничко“ во Музејот на современата уметност (МСУ) ќе се одржи предавање и перформанс на британската уметница Дилејн Ле Бас. Настанот...

Култура 24.11.22 | 11:39

Новата монографска публикација на Рома Џем Сешн Уметнички колектив од денеска во Библиотеката на МСУ

Од денеска, во Библиотеката на МСУ-Скопје може да се најде новата монографска публикација на Рома Џем Сешн Уметнички колектив (Roma Jam Session art Kollektiv (RJSaK) насловена “Morphing...

Култура 19.11.22 | 10:52

MСУ од Скопје го доби престижното Специјално признание за креативност во рамките на наградата „Жива“ за најдобар словенски музеј

Музејот на современата уметност од Скопје го доби престижното Специјално признание за креативност како кандидат од Република Македонија во рамките на доделувањето...

Култура 08.11.22 | 13:42

Отворање на изложбата „Сè што ни е заедничко“ во МСУ – Скопје

Во Музејот на современата уметност – Скопје денеска ќе биде отворена годишната изложба „Сè што ни е заедничко“ (Sa so si amenge jekhethane/All That We Have in Common) во партнерство со најзначајната...

Култура 07.11.22 | 09:44

Изложбата „Се што ни е заедничко“ се отвора утревечер во МСУ – Скопје

Утречевер, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена годишната изложба „Сè што ни е заедничко“ (Sa so si amenge jekhethane/All That We Have in Common) во партнерство...

Култура 04.11.22 | 09:30

Изложба на Дритон Селмани во МСУ

Вечерва, на 4 ноември, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложбата „Лаењето на облаците не ги повредува кучињата“ на Дритон Селмани....

Култура 03.11.22 | 09:49

МСУ – Скопје иницира еколошки проект кон зачувување на здравата животна средина

Музејот на современата уметност – Скопје започнува со реализaција на проектот „Пејзаж на вознемиреност“ (култура и уметност за идното коегзистирање со еколошките...

Култура 02.11.22 | 10:22

Се отвора годишната изложба „Се што ни е заедничко“ во МСУ – Скопје во партнерство со биенале Манифеста

Изложбата „Сè што ни е заедничко“ (Sa so si amenge jekhethane/All That We Have in Common) се организира во рамки на 14. Европско номадско биенале за современа уметност – Манифеста и ќе биде...