Ознака: МСУ
Култура 02.07.20 | 13:13

Со филмот „Јас не сум твојот Црнец“ денеска почнува онлајн филмска програма во МСУ која ќе трае до 23 јули

Музејот на современата уметност – Скопје од денеска, па се до 23 јули, започнува со онлајн филмска програма „Што е филм? Попис 2.0“, во чии рамки ќе се споделат линкови...

Култура 26.05.20 | 09:21

MСУ: Остануваме отворени преку социјалните мрежи

Музеите се затворени, но нашата комуникација продолжува. Остануваме отворени преку социјалните мрежи. Продолжуваме со „прелистување“ дела од колекцијата на Музејот. Пабло...

Култура 11.05.20 | 15:42

МСУ: Музеите се затворени, но остануваме отворени преку социјалните мрежи

Музеите се затворени, но нашата комуникација продолжува. Остануваме отворени преку социјалните мрежи, велат од Музејот на современа уметност. Продолжуваме со „прелистување“...

Култура 24.03.20 | 10:03

МСУ: Музеите се затворени, но остануваме отворени преку социјалните мрежи!

Музеите се затворени, но нашата комуникација продолжува. Остануваме отворени преку социјалните мрежи! Во овие две недели ќе „прелистуваме“ дела од колекцијата на...

Култура 10.03.20 | 12:46

Сценографот Крсте Џидров донираше на МСУ дела од уметникот Симон Узуновски

Познатиот македонски сценограф Крсте Џидров – Џиби донираше серија концептуални дела од циклусот„Белешки“ на неодамна починатиот уметник Симон Узуновски (1949 – 2018). Симе...

Култура 13.02.20 | 10:44

Промоција на новиот број на списанието „Големото стакло“ во МСУ

Новиот број на „Големото стакло’’ списание за современа уметност, култура и теорија ќе ја има својата официјална промоција денеска (четврток), со почеток во 20 часот...

Култура 10.02.20 | 15:21

Желимир Жилник вечерва во МСУ: Разговор и проекција на филмовите „Мали пионери“ и „Убави жени одат по градот“

Во Музејот на Современата Уметност – Скопје вечерва ќе бидат прикажани два филма на култниот режисер Желимир Жилник: краткиот филм „Мали пионери“ и долгометражниот...

Култура 07.02.20 | 10:20

Желимир Жилник во МСУ: Разговор со култниот режисер и проекција на „Мали пионери“ и „Убави жени одат по градот“

Во понеделник, 10 февруари со почеток во 19 часот, во Музејот на современата уметност (МСУ) во Скопје ќе бидат прикажани филмови на култниот режисер Желимир Жилник. Се работи...

Култура 28.01.20 | 10:56

Уметникот Глигор Стефанов подари 21 дело на Музејот на современата уметност

Еден од најзначајните македонски современици, уметникот Глигор Стефанов, кој минатата година имаше ретроспективна изложба во Музејот на современата уметност, одлучи...

Култура 19.12.19 | 11:59

Во МСУ доаѓаат уметници кои изложуваат во Тејт, Гугенхајм, МоМа

Во сабота, во 20 часот во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложбата „Се што ни е заедничко“. Кураторки на поставката се Мира Гаќина и Јованка...

Култура 16.12.19 | 13:23

Од Прља и Иваноска до Бругуера, Хито и Видокле во Музејот на современата уметност

Осум предводници на светската курентна уметничка сцена и тројца звучни македонски уметници ја сочинуваат поставката „Се што ни е заедничко“, која ќе биде отворена...

Култура 13.12.19 | 10:21

Изложбата „Се што ни е заедничко“ во МСУ

На 21 декември, во 20 часот во Музејот на модерната уметност – Скопје ќе биде отворена изложбата „Се што ни е заедничко“. Кураторки на поставката се Мира Гаќина и Јованка...

Култура 11.12.19 | 11:58

Годишeн симпозиум на Здружението на ликовни критичари – AICA Македонија, насловен „Ликовната критика денес“

Вечерва (11-ти декември,среда), во Музејот на современа уметност во Скопје, со почеток од 20 часот ќе се случи Годишниот симпозиум на Здружението на ликовни критичари –...

Култура 11.12.19 | 09:45

Музејот на современата уметност – Скопје иницира едукација на надоаѓачките генерации

Во период од еден месец во Музејот на современата уметност-Скопје се одвиваа секојдневно бројни кураторски тури, пред се насочени кон младите генерации, средношколци...

Култура 09.12.19 | 16:05

Предавање на Лорен Андрес во МСУ на тема „Градовите и привремениот урбанизам“

Денеска, во 18.30 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје предавање ќе одржи Лорен Андрес, професорка по Урбани студии на Универзитетот во Лондон (UCL University College...

Култура 19.11.19 | 15:24

Отворена изложбата “Скопје, одново”

Во Mузејот на современата уметност вчеравечер беше отворена изложбата “Скопје, одново”. Оваа изложба нѐ потсетува како вакви трагедии, иако исполнети со тага и болка,...

Култура 18.11.19 | 09:59

Вечерва се отвора изложбата „Скопје одново“: Во фокус е основањето на МСУ и исклучителната меѓународна колекција

Во Музејот на современата уметност – Скопје (МСУ), вечер ќе биде отворена изложба со наслов „Скопје одново“, која во фокус го става процесот на основањето на Музејот...

Култура 13.11.19 | 10:02

Изложбата „Скопје, одново” ја раскажува историјата на колекцијата на МСУ – Скопје

На 18 ноември, со почеток во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје, ќе биде отворена изложба со наслов „Скопје одново“, која во фокус го става процесот...

Култура 07.11.19 | 11:07

Изложба на Никола Радуловиќ во МСУ

Во Музејот на современата уметност – Скопје, утревечер на 8 ноември, со почеток во 21 часот ќе се отвори изложбата „СИСТЕМА“ на Никола Радуловиќ. Куратор на постановката...

Култура 05.11.19 | 15:36

Во МСУ се отвора изложбата „Бау1хаус“ на берлинскиот фотограф Жан Молитор

Утревечер, со почеток во 20 часот, во Музејот на современа уметност – Скопје ќе биде отворена изложбата „Бау1хаус“ на берлинскиот фотограф Жан Молитор. Изложбата се...