Ознака: мпц
Сервиси 01.03.19 | 18:36

Се откажувате од Бога во моментот кога на рака ќе ставите мартинка

Секој оној што на својата рака ќе стави или на својата облека ќе закачи таканаречена ‘мартинка’ (нешто како нараквица направена од црвен и од бел конец) за здравје и...

Македонија 22.02.19 | 08:33

Вартоломеј: МПЦ останува под канонска јурисдикција на СПЦ

Вселенскиот патријарх Вартоломеј изјави дека Цариградската патријаршија нема да го менува Уставот на Српската православна црква и нејзините граници, иако некои го...

Македонија 07.02.19 | 13:16

Меквилсон: Следува признавање на МПЦ

Дејмон Меквилсон од Атлантскиот совет на САД најавува дека по признавањето на Украинската православна црква од страна на Вселенскиот патријарх Вартоломеј Први, следните...

Македонија 16.01.19 | 15:12

Вселенската патријаршија се спрема да ја признае Православната црква на Северна Македонија

Најавата од Вселенскиот патријарх Вартоломеј дека ја презема одговорноста за црковното прашање на МПЦ, дава надеж дека ќе се исцели уште една голема рана во православниот...

Калеидоскоп 07.01.19 | 13:41

МПЦ објасни зошто Божик не го славиме заедно со католиците (и кога ќе се смени тоа)

Да се слави Божиќ пред нова година, односно по стариот календар, на 25 декември. Ова е став на многумина, кој поради некое свое верско убедување, кој поради фактот дека...

Економија 14.12.18 | 16:01

УЈП отворила постапка за даноците на МПЦ

Македонската православна црква според најновиот развој на настаните, не е повеќе над и надвор законите на Република Македонија – НОВА доби информација од УЈП дека...

Македонија 06.12.18 | 15:33

Со нашиот имот не се нарушени Божјите заповеди

Македонската православна црква е институција со најдолговековна традиција на постоење на овие простори. Тоа придонело Црквата да поседува свој имот со чие управување...